RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår kollaps i oljeprisen

Foto: SCANPIX/AFP
Sist oppdatert:
Med oljepriser som stanger mot tidenes høyeste, går en analytiker i investeringsbanken Morgan Stanley motstrøms: Han tror oljemarkedet kan kollapse.

Morgan Stanley-økonomen kommer med sin dystre spådom - i alle fall for Norges del - bare uker etter at en økonom hos erkekonkurrenten Goldman Sachs spådde det motsatte. I mars spådde Goldman Sachs muligheten for en oljepris på over 100 dollar fatet.

Morgan Stanley og Goldman Sachs er ved siden av å ha høy prestisje, også blant de største traderne av oljederivater.

- Når aktørene tar inn over seg tegnene på at etterspørselen synker og tilbudet øker, vil markedet kunne reagere med panikk. Jeg tror markedet vil kunne korrigere på den mest spekulative måten - det vil kunne kollapse, skriver Andy Xie i Morgan Stanley i en analyse ifølge Reuters.

Morgan Stanley-økonomen forklarer sine pessimistiske utsagn med utgangspunkt i tre forhold:

¿ Veksten i verdensøkonomien avtar

¿ Alternative energikilder vokser frem

¿ Finansielle aktører innser at prisen er i ferd med å nå toppen

Goldman Sachs pekte i sin oljeanalyse i mars på at etterspørselen i USA og Kina, på tross av høye priser, hadde steget så mye at det var nødvendig å revidere prisanslagene. Meglerhuset tror det kan ta år med høye priser for å stagge etterspørselen og å utvikle ny kapasitet.

Men Andy Xie i Morgan Stanley deler ikke denne oppfatningen. Han tror alternative energikilder som oljeskifer, gass og kull er i ferd med å erstatte olje.

- I takt med at produsentene øker produksjonen av alternative energikilder, kan oljeprisen bli svært lav I mange år når den nåværende økonomsike syklusen slakker av, skriver Xie I sin analyse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere