RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår kraftig rentehopp

Sist oppdatert:
Gleden over rekordlav rente blir trolig kortvarig. Allerede til neste år vil Gjedrem skru opp renta igjen, og da vil det gå raskt, spår DnB Markets.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kan komme til å helle kaldt vann i blodet på hete boligkjøpere allerede til neste år.

Ifølge DnB Markets prognoser som ble lagt fram torsdag skal styringsrenta økes til 4,5 prosent i løpet av de neste 12 månedene. Deretter ventes renta å stige ytterligere opp til et nivå mellom 5 og 5,5 prosent.

6 prosent

TV 2 Nettavisen skrev allerede tidligere i august om den ventede renteøkningen på nyåret. Men positive nøkkeltall internasjonalt, og økt tro på økonomisk oppsving i Norge gjør at økonomene nå venter et enda høyere hopp i rentene de neste årene.

DnB legger til grunn for prognosene at en normalrente for Norge vil være rundt 6 prosent. Så snart Norges Bank føler seg sikre på at veksten i norsk økonomi er i gang vil det være liten grunn til å vente, mener analysehuset.

- Når veksten har festet seg, vil det ikke være behov for stimulanser. Vi har svært lave renter i forhold til hva som kan sees på som et normalt rentenivå for norsk økonomi, og dette tror vi Gjedrem tar til etterretning, sier sjefanalytiker i DnB Markets, Kyrre Aamdal.

Ikke feil med lav rente

Aamdal understreker at det ikke nødvendigvis er feil å kutte renta til dagens nivå på 3,0 prosent, men tror at så snart arbeidsledigheten begynner å falle så vil renta gå motsatt vei.

- Det er avgjørende at ledigheten begynner å trekke nedover. Hvis dette ikke skjer, vil det være vanskelig for Norges Bank å skru opp renta, sier Aamdal.

DnB Markets tror videre at Norges Bank har gjort seg ferdig med rentekuttene for denne gang. Rentebunnen er nådd, både i Norge og internasjonalt. Aamdal innrømmer imidlertid at analysehuset er usikre på hva Gjedrem vil foreta seg på neste rentemøte 17. september.

- Det er en rekke faktorer som gir gode grunner for ytterligere kutt, samtidig har optimismen begynt å feste seg. Vi tror også at Norges Bank nå ønsker å se an utviklingen, og at de er bekymret for å ta for hardt i, sier Aamdal.

For og imot

Blant argumentene som støtter synet om ytterligere rentenedsettelser lister analysehuset opp at sentralbanken fortsatt har en lettende grunnholdning, at vi har en lav prisstigning, frykt for styrking av krona, og den fortsatt økende ledigheten.

Argumenter som trekker i retning av at rentebunnen er nådd er signalene om at den internasjonale økonomien trender opp, at Norges Bank allerede har kommet med svært sterke stimulanser på rentesiden, og at kronekursen nå har svekket seg til nivåer vi hadde tidlig på 90-tallet. Videre bidrar frykten for å sette i gang bobler i blant annet boligmarkedet, og faren for at vi kan få oppleve en kraftig prisstigning om to års tid, påpeker DnB Markets.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere