RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår kraftig rentehopp

Sist oppdatert:
Åtte av ti i TV 2 Nettavisens ekspertpanel tror på nytt rentekutt i mars. Men så skal renta opp. Enkelte spår rente på 3,0 prosent neste vinter. Se spådommene her.

Åtte av ti analysehus holder en knapp på at sentralbanksjef Svein Gjedrem senker renta på hovedstyremøtet 11. mars. Et flertall tror kuttet blir på 0,25 prosentpoeng.

Det viser en rundspørring TV 2 Nettavisen har foretatt blant landets største analysehus.

To av ti tror på uendret
Kun to av ti spurte tror renta forblir uendret ved neste møte i Norges Bank. Seks tror renta kuttes med 0,25 prosentpoeng, mens to venter kutt på 0,5 prosentpoeng slik at styringsrenta faller til 1,5 prosent.

- Ut fra det oppdraget Norges Bank har fått om å sørge for inflasjon på 2,5 prosent på sikt, trenger vi en lavere krone og det får vi med en lavere rente, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets, til TV 2 Nettavisen.

Nordea tror renta vil falle til 1,75 prosent, for så å holde seg stabil ut året. Hva Norges Bank burde gjøre, er en helt annen sak, fremhever Bruce.

Burde ikke kutte renta
- Vi er av den oppfatningen at Norges Bank ikke bør kutte i det hele tatt. Renta har falt svært kraftig, uten at vi har sett de store utslagene. Den lave renta bidrar også til å skape risiko for bobledannelser eksempelvis i boligmarkedet. Samtidig må man respektere det at Norges Bank har et mandat, og at det er jobben deres å oppfylle det, sier Bruce.

Bruce får støtte av sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank som mener at den lave inflasjonen ikke utgjør noe problem for norsk økonomi.

- Den lave inflasjonen vi har nå er et velferdsgode og ikke et makroproblem. Det er heller ikke nødvendig å stimulere etterspørselssiden videre, hvis den lave inflasjonen skyldes tilbudssiden, sier Jullum.

De fleste tror samtidig at Norges Bank vil opprettholde grunnholdningen på såkalt «easing bias» for å gi seg selv spillerom i forhold til inflasjonsutviklingen. Easing bias tilsier at videre rentenedsettelser vurderes som mest sannsynlig.

Fra 1,5 til 3,0 prosent
Mens de fleste er enige om at renta vil bli senket 11. mars, er det stort sprik i spådommene om rentenivået ved utgangen av 2004. Et klart flertall av de spurte tror Norges Bank vil øke styringsrenta i løpet av andre halvår. Anslagene varierer fra 1,5 til 3,0 prosent

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror renta neste nyttår vil ligge på 3,0 prosent.

- Det er stor usikkerhet knyttet til renteutviklingen fremover. Min oppfatning er at Norges Bank er i ferd med å redusere renta for mye, og det vil føre til at vi får en betydelig oppjustering av rentenivået i løpet av året. Du må i tillegg huske at 3,0 prosent ikke er en spesielt høy rente, sier Furre til TV 2 Nettavisen.

- Norge vil følge ESB
Den oppfatningen deler ikke sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Fonds, som tror Norges Bank vil følge renteutviklingen til Den europeiske sentralbanken (ESB).

- Jeg tror Norge vil følge EU-renta. Nå tyder de siste signalene på at det vil drøye med kutt der. Jeg tror imidlertid det er en uklok politikk fra EU, og de står i fare for å undervurdere virkninger av den sterke valutakursen. Før eller siden vil de gjøre den lærdommen, og da vil Norges Bank kunne følge etter EUs rentekutt, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Slik spår de renteutviklingen
TV 2 Nettavisen har hentet inn prognoser fra de ti største analysehusene i Norge. Her er rentespådommene.

Analysehus

Rente 11. mars

Grunnholdning mars

Rente 31.12.2004

Nordea Markets

1,75 prosent

Easing bias

1,75 prosent

DnB Markets

1,50 prosent

Easing bias

2,0 prosent

Handelsbanken

1,50 prosent

Easing bias*

2,0 prosent

First Securities

1,75 prosent

Usikker

2,75 prosent

Fokus Bank

1,75 prosent

Easing bias

2,25 prosent

Pareto Securities

1,75 proesnt

Easing bias

2,5 prosent

Sparebank 1 Gr.

1,75 prosent

Nøytral bias

3,0 prosent

Sparebanken Møre

1,75 prosent

Easing bias

3,0 prosent

Alfred Berg

Uendret

Easing bias

2,0 prosent

Terra Fonds

Uendret

Easing bias

1,5 prosent

Prognosene er hentet inn 17. februar. TV 2 Nettavisen tar forbehold for endringer. * - Handelsbanken tror på easing bias, men fremhever stor usikkerhet med mulighet for nøytral bias.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere