RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår lavere lønnsvekst

Sist oppdatert:
Når EU blir utvidet neste år, vil norske arbeidstagere måtte godta lavere lønnsvekst for å redde arbeidsplassene sine. Det hevder NHO.

NHO mener at norske lønnsmottakere må akseptere en lavere lønnsvekst for å redde arbeidsplassene når EU neste år blir utvidet med ti nye land.

Det kom fram av NHOs konferanse om EØS-utvidelsen torsdag.

460 millioner europeere kommer da til å jobbe i et felles arbeidsmarked.

Tidligere i uken uttalte også Gjensidige NOR at en trolig effekt av det åpne arbeidsmarkedet vil være en demping av lønnsveksten.

Flere inn på arbeidsmarkedet
Direktør Sigrun Vågeng i Næringslivets Hovedorganisasjon regner med at arbeidsinnvandringen til Norge fra østeutopeiske land kommer til å øke og at konkurransen på arbeidsmarkedet vil bli hardere.

- Det vi antar i likhet med en rekke forskere er at over tid vil dette føre til lavere lønnsvekst, sier Vågeng til TV 2 Nettavisen.

NHO mener at nordmenn må godta at lønnsveksten framover blir langt mer dempet enn tidligere år. Dette må til for at nordmenn skal redde jobbene sine.

Svart arbeid
NHO-sjef Finn Bergersen jr. påpekte at utvidelsen av EU vil kunne medføre et større svart arbeidsmarked samt økt konkurranse basert på lave lønninger.

- Konkurranse går på mer enn bare lønn. Kvalitet, medarbeiderkompetanse, ledelse, arbeidsorganisering, punktlighet. Mange bedrifter overlever i Norge i en tøff, global konkurranse på tross av norsk lønnsnivå, sa Bergesen.

NHO-sjefen understreket samtidig at NHO ikke aksepterer konkurranse basert på sosial dumping. Men verken minstelønn eller allmenngjøring vil redde bedrifter som ikke jobber med de øvrige elementene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere