RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spår opptur for deg og meg

Sist oppdatert:
Gode lønnsoppgjør, lavere arbeidsledighet og lav rente lenge. Her er Statistisk sentralbyrås spådommer for fremtiden.

Statistisk sentralbyrå (SSB) oppjusterer vekstforventningene for norsk økonomi. 2003 vil ende med en marginal opptur på 0,6 prosent for fastlandsøkonomien, mens veksten i 2004 ventes å ende på 3,6 prosent.

Det kommer fram av rapporten Økonomiske Analyser, som SSB la fram torsdag.

Konjunkturoppgang
- Norsk økonomi er nå inne i en klar konjunkturoppgang. Produksjonsveksten er sterk og arbeidsmarkedet viser tegn til bedring. Konjunkturoppsvinget ventes å fortsette gjennom 2004, for så gradvis å dempes gjennom 2005 og 2006, skrives det i rapporten.

SSB oppjusterer også forventningene til neste års lønnsoppgjør til 4,2 prosent. I 2005 ventes lønnsveksten å havne på 4,1 prosent, mot tidligere prognoser på 3,9 prosent.

Lav rente lenge
Samtidig spår tallknuserne i SSB at prisveksten vil komme til å holde seg lav i tiden fremover. Det betyr at mulighetene for å sette opp renta blir små.

- Det kan således synes vanskelig å nå inflasjonsmålet på 2,5 prosent i løpet av de kommende tre årene, med mindre renten settes så lavt at kronekursen svekker seg markert, heter det i rapporten.

Likevel legges det til grunn at det ikke vil komme flere rentekutt i 2004.

SSB mener at en svakere krone vil være positivt for konkurranseutsatte næringer, og ledigheten vil komme raskere ned.

Samtidig understrekes det at en for lav rente i en situasjon med et konsumledet oppsving, kan på den andre siden føre til ubalanse i økonomien, som det kan være vanskelig å håndtere på litt lengre sikt.

Forsiktig fall i ledigheten
Arbeidsledigheten ventes å falle forsiktig neste år. SSBs anslag viser en gjennomsnittlig ledighet på 4,4 prosent i 2004, mot 4,5 prosent i år. i 2005 ventes ledigheten å falle videre til 4,2 prosent.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere