RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2 Nettavisen)

Spår tidenes gave-rush

Sist oppdatert:
Den lave renta vil sørge for at vi bruker rekordmye penger på julegaver i år. Ferske anslag fra Handelsnæringen tyder på at nordmenn i snitt vil bruke 2350 kroner.

Det innebærer en økning i julehandelen på 7 prosent fra i fjor. Samlet venter Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) at norske forbrukere vil handle for 35,7 milliarder kroner i julemåneden.

Av dette vil julehandelen utgjøre 10,7 milliarder kroner. Det betyr at hver nordmann i år vil bruke rekordhøye 2350 kroner på gaver.

- Renteeffekten og en større optimisme blant forbrukerne gjør at vi tror på en rekordhøy julehandel i år, sier direktør Lars E. Haartveit i HSH.

Den tidligere rekorden stammer fra 1999. Da var julehandelen i underkant av 10,5 milliarder kroner. I år estimerer altså HSH den til 10,7 milliarder kroner. HSH beregner julehandelen som omsetning i desember måned, minus gjennomsnittet de 11 øvrige månedene i året.

- I fjor ble julehandelen noe lavere enn vi antok. Vi undervurderte nok særlig strømsjokket som slo inn midt i julehandelen. Nå merker vi renteeffekten, og optimismen hos virksomheter og forbrukere er større enn på samme tid i fjor, sier Haartveit.

Han understreker likevel at det alltid vil være usikkerhetsmomenter, som for eksempel en ny strømprisøkning og været. Særlig er kjøp av sportsutstyr væravhengig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere