RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spekulant tråkket i børs-salaten

Sist oppdatert:
En privatperson skapte Klondyke-stemning på børsen ved å snekre sammen en falsk pressemelding fra det lille oljeselskapet CanArgo. Det stuntet kan han komme til å angre på.

Den falske meldingen om et oljefunn i den fjerde letebrønnen på Ninotsminda-feltet i Georgia ble lagt ut på Hegnar Onlines diskusjonssider i morgentimene onsdag. Aksjekursen føk i taket da børsen åpnet klokka ti, og en halvtime seinere innførte børsen børspause. Da hadde kursen steget over 13 prosent.

Canargo-ledelsen hevder at de ikke har sendt ut noen melding, rett og slett fordi boringen ikke er avsluttet.

- Skjønte ikke alvoret

Pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs skriver i en e-post til TV 2 Nettavisen at børsen har vært i kontakt med personen som kokte i hop den falske meldingen, og at saken vil bli oversendt Kredittilsynet for nærmere undersøkelser.

- Vi har hatt en samtale med vedkommende, og notert oss en del som selvsagt vil inngå i vår rapport til Kredittilsynet, skriver han.

Foreløpig vet børsen lite om motivet.

- Hva som var hans motiv kan man jo spekulere i, men til oss har han gitt uttrykk for at han ikke helt forsto konsekvensene. Men han skjønner nok alvoret nå, og vi får se hva som blir resultatet, skriver Tor Arne Olsen.

Informasjonssjef Kjetil Karsrud i Kredittilsynet sier til TV 2 Nettavisen at saken trolig dreier seg om ulovlig kursmanipulasjon, men han vil ikke spekulere i hvilke reaksjoner aksjespekulanten kan vente seg. Det er ikke kjent hvorvidt personen har beriket seg på kursoppgangen i CanArgo.

Aksjekursen endte til slutt 7,8 prosent opp i forhold til tirsdagens sluttnotering.

Best i vest

For første gang denne måneden er trenden på Oslo Børs positiv. Da børsen stengte, hadde hovedindeksen steget 0,88 prosent til 184,59 poeng. Det gjør Oslo til den suverent beste børsen i Vest-Europa. Samtlige unntatt Milano, København og Zurich har falt i forhold til gårsdagens sluttnotering. De store børsene var gjennomgående en halv prosent ned ved 16.15-tida.

Reiser seg

Det er storbanken DnB NOR som rulet på børsen onsdag. Banken startet dagen godt, og kursoppgangen tiltok da det ble kjent at meglerhuset Carnegie gikk ut og anbefalte kjøp. Sluttnoteringen ble 43,30 kroner, opp 3,3 prosent i forhold til i går.

Utvilingen for børslokomotivene Hydro og Statoil er også upåklagelig, og kursen endte rundt 2 prosent i begge selskaper. Årsaken kan være at oljeprisen korrigerer litt opp onsdag. Meldingen om at Opec-produksjonen falt 0,6 prosent i januar kan ha bidratt til det.

For Statoil kom mesteparten av kursløftet etter at Merrill Lynch meldte at Statoil er blant meglerhusets foretrukne oljeselskaper i Europa. Hydro får en nøytral karakter i samme analyse.

Røkke-dominerte Aker Kværner gjorde det også godt, og endte 3,3 prosent opp.

FAST og fin

I it-sektoren er det FAST som gjør et massivt come-back onsdag. Kursen endte hele 5,6 prosent opp uten at det kom nyheter fra selskapet. FAST har vært nede i den dyp bølgedal de siste ukene, og falt fra 15,40 til 12,70 i løpet av januar.

Søsterselskapet Opticom og Ementor viste også brukbare takter, mens tungvekteren Tandberg endte uendret på 62 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere