RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spetalen blir ikke anmeldt

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)
Sist oppdatert:
VG kommer ikke til å anmelde Øystein Stray Spetalen for voldsepisoden utenfor Madserud Gård. Samtidig avviser avisa at de hadde satt opp en felle for investoren.

Det svartnet helt for Øystein Stray Spetalen da han så plakatene som naboen Katrine Finne hadde laget. Han oppfattet påskriften «Kjør stille, millionæren sover» og «Vokt Dem for naboen» som så sjikanerende at han røsket dem ut av hendene på Finne.

Gikk til angrep

Deretter gikk Spetalen til angrep på VG-fotograf Line Møller, som hadde tatt bilder av opptrinnet. Ifølge Finne var angrepet av en slik karakter at det kvalifiserer for politianmeldelse.

- Vi snakket om at hun kunne anmelde ham for vold og ran, sier Finne til TV 2 Nettavisen.

Blir ikke anmeldt

Likevel har VG-fotografen i samråd med nyhetsredaktør Hans-Christian Vadseth bestemt seg for ikke å anmelde forholdet.

- Spetalen ba veldig om unnskyldning i går, og levert tilbake kameraet med bildene intakt. Han har også i dag uttrykt ytterligere hvor lei han er for den episoden som oppsto, sier Vadseth til TV 2 Nettavisen.

- Vi tar sånne hendelser veldig alvorlig når noen forsøker å hindre våre journalister i å gjøre sin jobb, men å belaste politi og rettsvesen med en slik hendelse synes ikke vi er riktig, tilføyer han.

Nyhetsredaktøren understreker at det var helt tilfeldig at Spetalen dukket opp mens VG var der.

- Vi var der for å ta bilde av kvinnen som hengte opp plakater. At Spetalen kom forbi akkurat da, var helt tilfeldig, sier han.

Tipset VG

Ifølge Finne var det en annen nabo som hadde tipset Spetalen om hva som foregikk. Hun tror Spetalen hadde hisset seg kraftig opp på vei opp til henne fordi han trodde plakatene viste bilder av ham.

- Rev alle plakatene ut av hendene på meg, da var han litt gæren. Men han roet seg fort etterpå, og vi sto en god stund og pratet sammen. Jeg synes vi har fått skværet opp, sier Finne.

Finnes opprinnelige plan med å tipse VG var at avisa skulle ta bilder av og ved eiendommen til Spetalen, hvor det pågår arbeider med å fornye kjelleren og bygge svømmebasseng. Hennes poeng var at disse arbeidene er like belastende på nabolaget som støyen fra restauranten på Madserud Gård.

Den ene plakaten med påskriften «Kjør stille, millionæren sover» skulle henges opp over et Barn Leker-skilt i Madserud Allé, mens Vokt Dem for naboen» skulle henges opp på gjerdet til Madserud Gård vis à vis Spetalens eiendom.

Beklager opptrinnet

Episoden tok imidlertid en helt ny vending da den rasende multimillionæren dukket opp.

- Jeg tenkte at det egentlig var litt fint at han kom, da kunne vi prate litt sammen. Men han var veldig sint, sier Finne, som ikke tror Spetalen har nabolaget med seg når han krever at restauranten på Madserud Gård bør stenges.

Finne fastholder at plakatene ikke var vondt ment, men beklager at Spetalen tolket det hele som et utfall mot ham personlig.

- Han har beklaget, og jeg beklager også hvis han oppfattet det som sjikane, sier hun.

Neppe ærekrenkende

Nabo Katrine Finne brøt sannsynligvis ikke loven da hun hengte opp plakatene.

En av Norges fremste mediejurister, advokat Kyrre Eggen i Wiersholm, Mellbye & Bech, vil ikke kommentere den konkrete saken direkte. På generelt grunnlag sier han:

- Hovedspørsmålet er om disse utsagnene er ærekrenkende, og det kan jo diskuteres. Dernest blir spørsmålet om disse ytringene er beskyttet at ytringsfriheten, sier advokat Eggen til TV 2 Nettavisen.

- I våre dager skal det svært meget til for at en meningsytring - selv om den går på en person - er ærekrenkende, sier advokat Bjørn Stordrange.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere