RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Spørsmålet SAS ikke vil svare på

(NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Styreleder Elisabeth Goffeng fikk sparken. SAS forholder seg tause.

Nettavisen NA24 avslørte tirsdag at hele avtalen med Norsk Kabinforening (NKF) kan være ugyldig, fordi daværende styreleder Elisabeth Goffeng skrev under mot viljen til flertallet i sitt eget styre.

Dette er alvorlig da det kan velte hele redningsplanen SAS halte i land med bankene og sine største eiere: Norge, Sverige og Danmark. Ved å inngå avtaler med alle fagforeningene i flyselskapet skulle SAS få tilgang på ny kassakreditt på 3,5 milliarder svenske kroner.

For uten en ny avtale risikerer SAS å misligholde betingelsene for avtalen.

SAS på sin side er lite interessert i å snakke om denne problemstillingen.

- Informerte dere eierne om konflikten i NKF og at Elisbeth Goffeng ikke hadde signaturrett?

- Det vil vi ikke kommentere, sier kommunikasjonsrådgiver Tormod Sandstø i SAS til Nettavisen NA24.

Skrev under alene
Dramaet skjedde i helgen 15. til 19. november, da SAS-ledelsen forhandlet med fagforeningene.

Alle i styret i Norsk Kabinforening (NKF) ville godta lønnskutt og inngå avtale for å redde SAS.

Men styret var sterkt uenige om de burde prioritere driftsfinansiert førtidspensjon til 21 eldre medarbeidere – eller bruke pengene på andre engangskostnader som ville komme alle de 900 medlemmene til gode - som å redde noe av lønnen ut den tariffbestemte perioden.

Flertallet på syv ville bruke pengene på medlemmene som skal være i SAS i årene fremover.

Goffeng og to eldre styremedlemmer stemte for de driftsfinansierte pensjonene.

En av disse to gikk kun noen dager senere ut i førtidspensjon.

Ikke samtykke
Da uenigheten kom opp i styret, skrev flertallet på fem – samt to vararepresentantener – under på en erklæring for å forhindre Elisabeth Goffengs soloraid.

«Vi, majoriteten i styret i Norsk Kabinforening, erklærer herved at styrets leder Elisabeth Goffeng ikke har signaturrett uten styrets samtykke», het det i en til nå ukjent erklæring forfattet i København søndag 18. november.

Neglisjerte advarselen
Erklæringen ble overlevert til SAS visekonsernsjef søndag 18. november klokken 15.10 – og gjentatt muntlig overfor visekonsernsjef Flemming Jensen ved 05.50-tiden på morgenen 19. november.

Men både SAS-ledelsen og fagforeningsleder Elisabeth Goffeng neglisjerte advarselen. Goffeng er forøvrig også ansatterepresentant i konsernstyret.

Goffeng skrev under avtalen med SAS mandag 19. november klokken 08.20.

Uten enighet med fagforeningene ville refinansieringen av SAS ryke. De nordiske landene stilte ultimatum om at fagforeningene måtte med.

Da enigheten ble presentert, skrev det norske Nærings- og handelsdepartementet følgende på sine sider : SAS AB rapporterer at de nå har kommet til enighet med de ansatte om endringer som skal gjøre SAS mer lønnsomt. Det legger et godt grunnlag for videre drift av SAS, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.

- Jeg er glad for at det er blitt enighet i SAS. Dette er viktig for å sikre et lønnsomt SAS fremover, sier Giske.

Enigheten gjorde at Norge lovet å komme med sin andel på 500 millioner kroner.

Det ingen visste var at Norsk Kabinforenings avtale kanskje er ugyldig.

- Ikke bindende avtale
Professor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo har vurdert om avtalen som Elisabeth Goffeng skrev under er gyldig, og han er klokkeklar:

- Det ble ikke inngått en bindende avtale mellom NKF og SAS 19. November 2012, er hans konklusjon.

- Det kan ikke utelukkes at SAS har begått en erstatningsbetingende handling overfor NKF ved å anse og forholde seg til avtalen 19. november 12 som bindende, skriver Geir Woxholt, som har skrevet flere juridiske avhandlnger om temaet.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Kastet Goffeng
Men dramaet endte ikke med Elisabeth Goffengs underskrift.

Flertallet i styret reagerte sterkt på at hun inngikk avtale mot flertallets vilje, og kalte inn til ekstraordinært styremøte for å velge ny styreleder den 6. desember.

Det ble et dramatisk møte der Goffeng bestred at hun kunne erstattes.

Møtet begynte 11.20, og Goffeng forlot møtet i protest 20 minutter senere da hun fikk hele styret mot seg.

Ny styreleder
Styreflertallet valgte styremedlem Espen Pettersen som ny styreleder.

Men Elisabeth Goffeng gir seg ikke uten sverdslag, og har gått til advokatfirmaet Wiersholm for å få juridisk støtte til å bli sittende.

Hun hevder at styret ikke har mandat til å kaste henne.

Men også dette er vurdert av jusprofessor Geir Woxholth:

- Styret i NKF kunne velge ny styreleder i styremøtet 6. desember 2012, er hans klare konklusjon.

Tidligere dommer og nestleder av Arbeidsretten, Jon Gisle, har vurdert saken utfra tariffrettslige regler, og støtter Woxholths konklusjoner.

- Uenigheter vil det alltid være

Elisabeth Goffeng er ikke like snakkesalig da Nettavisen NA24 får tak i henne. Hun bestrider imidlertid at SAS-avtalen med bankene, kan være i fare.

- Vi hører at det stormer litt i styret til Norsk Kabinforening, at det er litt uenigheter?

- Uenigheter vil det alltid være i et styre, men en storm er det ikke, sier Goffeng til Nettavisen NA24

- Hva går konflikten ut på?

- Jeg tror jeg ikke vil kommentere noe på det. Dette ordner vi internt, sier Goffeng.

- Jeg har forstått det slik at SAS-avtalen med bankene kan være ugyldig?

- Det er den ikke. Overhode ikke, sier Goffeng.

- Men hvis du ikke hadde fullmakt?

- Jeg tror ikke at jeg skal kommentere på dette, sier Goffeng.

Ønsker å redde SAS
Nettavisen er kjent med at styret i Norsk Kabinforening ønsker å inngå en ny tariffavtale, og på den måten bidra til å redde SAS.

SAS hevder imidlertid at avtalen fra 19. november er gyldig, og det har ikke lykkes partene å komme frem til en ny avtale.

Nå har også de kabinansatte bekreftet at det er en konflikt:

- Vi ønsker å redde SAS, men må få justert avtalen slik at den speiler det flertallet i styret og medlemmene ønsker. Vi skal ikke sette SAS i spill og kommer til forhandlingsbordet så snart SAS er klare til å møte oss, sier Espen Pettersen til Nettavisen NA24, nyvalgt leder av NKF.

I en mail til sine medlemmer tirsdag skriver styret i NKF følgende:

«NKFs styreleder Elisabeth Goffeng undertegnet en avtale med SAS til tross for at styreflertallet klart var imot inngåelsen av denne avtalen på dette tidspunktet. Flertallet ville signere en avtale med SAS, men mente det var tid for ytterligere forhandlinger og vektlegging av andre elementer i avtale.»

HER ER HELE MAILEN I SIN HELHET:

«Som kjent ble det forhandlet om nye tariffavtaler med samtlige fagforeninger for de flyvende i København 15.-19. november 2012.

NKFs styreleder Elisabeth Goffeng undertegnet en avtale med SAS til tross for at styreflertallet klart var imot inngåelsen av denne avtalen på dette tidspunktet. Flertallet ville signere en avtale med SAS, men mente det var tid for ytterligere forhandlinger og vektlegging av andre elementer i avtalen. Dette særlig i lys av at vår danske søsterforening CAU fortsatte å forhandle.

Styreleder informerte om at hun ikke aksepterte styreflertallets vilje og ville signere avtalen på vegne av NKF alene. Konsekvensen av dette var at styreflertallet skriftlig informerte SAS om at styreleder Goffeng ikke hadde rett til å signere noen avtale med SAS uten styrets samtykke. På tross av dette valgte SAS å signere en avtale som også Goffeng signerte.

Styret har meddelt SAS om at avtalen signert av SAS og Goffeng ikke er en gyldig inngått tariffavtale.

Som følge av at Elisabeth Goffeng ikke respekterte styreflertallets beslutning under forhandlingene i København, hadde flertallet i styret ikke lenger tillit til Goffeng som styreleder. Det er et grunnleggende demokratisk prinsipp at styret opptrer som et kollegium, og derigjennom at ingen enkeltmedlemmer, heller ikke styrets leder, kan handle på tvers av flertallets vilje. Dette prinsippet følger også av NKFs vedtekter, hvor det fremgår at styrets beslutninger vedtas med alminnelig flertall.

Styreflertallets manglende tillit til Goffeng som styrets leder førte til at det ble innkalt til ekstraordinært styremøte med valg av ny ledertrio. I møtet valgte styret Espen Pettersen som styreleder, Ann Lisbeth Briseid som første nestleder og Cecilie Haram som andre nestleder. Elisabeth Goffeng vil fortsette som ordinært styremedlem i NKF og som ansattrepresentant i styret i SAS AB. I lys av de forhandlingene som ble gjennomført i Danmark i forrige måned ser styrets flertall også at det kan oppfattes som uheldig at samme person er styreleder i NKF og samtidig er ansatterepresentant i konsernstyret i SAS.

SAS har hevdet at avtalen signert av SAS og Elisabeth Goffeng den 19. november 2012 er en gyldig inngått avtale. Videre har Elisabeth Goffeng hevdet at styrets vedtak om valg av ny ledertrio er ugyldig. NKF har innhentet juridiske betenkninger om dette, henholdsvis av prof. dr. juris ved UiO Geir Woxholt og tidligere dommer og nestleder i Arbeidsretten, advokat Jon Gisle. Woxholts betenkning ligger på NKFs lukkede medlemssider under lenken «Nyheter medlem» (til høyre på siden).

SAS inviterte NKF til ytterligere forhandlinger. NKF møtte til forhandlingene med en klar innstilling om å inngå en gyldig avtale med SAS. NKFs tilbud til SAS innebar ingen vesentlig endring i de økonomiske rammene, men en omfordeling i forhold til avtalen signert av SAS og Goffeng 19. november 2012. Så lenge det pågikk forhandlinger mellom NKF og SAS om en ny avtale fant flertallet i styret i NKF det riktig å avvente med å informere medlemmene om situasjonen. Forhandlingene ble avsluttet tirsdag 11. desember 2012 uten at noen avtale ble inngått. NKF tar ansvar i forhold til den vanskelige situasjonen SAS er i, og vil møte til forhandlinger så snart SAS inviterer til slike.

Det vil bli innkalt til medlemsmøter senere denne uken.

Vennlig hilsen

NKF»

SAS vil ikke blande seg
- Vi har en underskrevet en kollektivavtale som vi mener er en gjeldende avtale, sier Tormod Sandstø i SAS til Nettavisen NA24

- Når det gjelder diskusjonen i NKF har vi registrert den og vi har hatt en dialog med dem, men vi vil verken gå inn, eller løse interne anliggender i en fagforening, sier Sandstø.

Det har ennå ikke lykkes Nettavisen NA24 å få svar fra næringsminister Trond Giske, om han var informert om konflikten da avtalen ble signert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere