RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SSB ser slappere vekst

Sist oppdatert:
Etter to år med solid oppgang i Norge, ser SSB nå slutten på de gode tider i sin krystallkule.

I sin siste rapport om konjunkturtendensene nedjusterer Statistisk sentralbyrå vekstutsiktene for norsk økonomi de kommende årene.

Anslaget på vekst i bruttonasjonalproduktet for fastlands-Norge i år er uforandret på 3,8 prosent, noe som etterfølger 3,5 prosent i fjor. Det betyr to år som trygt kan kalles for en høykonjunktur.

SSB mener konjunkturtoppen blir nådd ved det kommende årsskiftet, men så begynner det å dabbe av.

«Sterk økning i petroleumsinvesteringene, en meget ekspansiv pengepolitikk, positive impulser fra finanspolitikken og en svak internasjonal konjunkturoppgang, er faktorer bak inneværende oppgang. Vi venter, som i våre tidligere konjunkturrapporter, at vekstimpulsene fra utlandet svekkes fra kommende årsskifte omtrent samtidig med at petroleumsinvesteringene begynner å avta. Uten vesentlige nye ekspansive impulser fra penge- eller finanspolitikken vil veksten i aktiviteten da normaliseres og etter hvert falle litt under trendvekst,» heter det.

Vekstprognosen for fastlands-Norge neste år kuttes fra 2,4 prosent i mars-rapporten til 2,3 prosent nå. For 2007 kuttes anslaget fra 1,5 til 1,1 prosent, og da kan man definitivt ikke snakke om noen fest lenger.

«Fra slutten av 2007 kommer norsk økonomi inn i en beskjeden lavkonjunktur,» skriver SSB i sin rapport.

Men så kan det gå opp igjen.

«Høye oljepriser, som vi venter vil være et varig trekk fremover, vil bidra til sterk vekst i petroleumsfondet. Dette gir grunnlag for en mer ekspansiv finanspolitikk enn tidligere antatt. Fra og med 2008 bidrar dette sammen med bedrede internasjonale konjunkturer til en ny konjunkturoppgang gjennom 2009,» heter det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere