RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig færre industriarbeidere

Foto: Scanpix
Sakte, men sikkert blir det færre sysselsatte i norsk industri. Også produksjonsverdien har gått ned, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Det blir stadig færre industriarbeidere i Norge. Strukturstatistikken for industrien fra Statistisk Sentralbyrå viser at sysselsettingen innenfor industri og bergverk gikk ned fra 276 803 i 2001 til 272 889 i 2002.

Dette er en nedgang på 1,3 prosent. Sysselsettingen falt likevel mindre enn året før da nedgangen var på 3,4 prosent.

Det er særlig blant store bedrifter at sysselsettingen går ned. Nedgangen var særlig stor innenfor forlagsvirksomhet og i møbelindustrien med nedgang på henholdsvis 1 600 og 850 sysselsatte. Disse næringene hadde også den største nedgangen året før. Det har også vært en nedgang innenfor metallindustrien med om lag 1 000 personer.

Produksjonsverdien ned

Produksjonsverdien i norsk industri gikk ned i 2002, mens verdiskapningen var stabil i forhold til året før målt i løpende priser.

Samlet produksjonsverdi målt i løpende priser gikk ned med 10,1 milliarder kroner, eller 2,0 prosent til 498,3 milliarder kroner i 2002. De største nedgangene i produksjonsverdi finner vi innenfor metallindustrien og petroleumsprodukter og kjemiske produkter der nedgangen var på henholdsvis 6,9 og 6,0 milliarder.

Det er særlig innenfor aluminiumsproduksjon at nedgangen er stor. Det meste av denne nedgangen kan forklares med lavere priser på aluminium. For øvrig er det stor nedgang innenfor papirmasse, papir og papirvarer med 3,6 milliarder kroner, noe som også kan forklares med en nedgang i prisene.

De største økningene i produksjonsverdi finner vi i nærings- og nytelsesmidler med 5,1 milliarder, produksjon av oljeplattformer med 3,1 milliarder og produksjon av metallvarer med 1,7 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere