RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stadig færre konkurser

Sist oppdatert:
Stadig færre bedrifter går konkurs, men i andre kvartal måtte 689 bedrifter stenge dørene. Sjekk hvilke bransjer som er mest rammet.

Fredag kom tall over konkurser for andre kvartal fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Tallene peker i riktig retning. Antall konkurser gikk ned med 32 prosent i forhold til samme periode året før.

NA24 - din næringslivsavis

Totalt ble det registertet 689 konkurser i andre kvartal, og ikke overraskende er de fleste konkursene i Oslo og Akershus, der de fleste foretak er lokalisert. En av tre konkurser som ble registrert i tidsperioden, kom fra dette området, melder SSB.

Størst prosentvis nedgang av konkursene kom i Sogn og Fjordane, der det var 57 prosent færre konkurser i andre kvartal.

Varehandel og bygg
Av de nesten 700 konkursene, var det 451 foretakskonkurser, som da omfatter alle selskap utenom enkeltmannsforetak. De andre 238 konkursene omfattet enkeltmannsforetak og personlige konkurser.

Nesten 40 prosent av konkursene for foretak skjer innenfor varehandel, mens 15 prosent er innenfor eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting.

Ett av tre enkeltmannsforetak som gikk konkurs, drev innenfor bygge- og anleggsarbeid. 41 prosent av selskapene, unntatt enkelmannsforetak, ble etablert i 2000 eller før. Bare 12 prosent av selskapene som gikk konkurs i andre kvartal, ble startet opp halvannet år før de gikk konkurs.

Tallene viser også at det innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi konkursene har falt mest det siste året. Her er antall konkurser halvert på ett år.

Men hvem går personlig konkurs?
SSB har sett på hvem som gikk personlig konkurs i andre kvartal, og kommet frem til at den typiske konkurs-eier er en norsk mann mellom 25 og 44 år. 91 prosent av de som gikk konkurs var menn, og halvparten av disse igjen var mellom 25 og 44 år. 82 prosent var etnisk norske, mens 8 prosent var fra andre vestlige land enn Norge. 10 prosent var fra ikke-vestlige land.

De fleste av de som gikk personlig konkurs i fjor, hadde videregående skole som høyeste fullførte utdanning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere