RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten sponser skilsmisser

Henden Strand
Henden Strand Foto: Picasa
Sist oppdatert:
Ny doktorgrad med svært overraskende svar.

Ny doktorgradsavhandling ved Universitetet i Bergen viser at norske kvinner, takket være staten som sponsor, ikke kommer dårligere ut enn mannen etter en skilsmisse.

Anne Hege Henden Strand disputerer fredag 7. september for doktorgrad (ph.d) ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «The welfare state matters. On the economic consequences of partnership dissolution in Norway and Britain.» Avhandlingen baserer seg på en seks års grundig studie av kvinner i Norge og England.

Norge unntaket internasjonalt
I internasjonal forskning har det lenge vært konkludert med at kvinner har en betydelig høyere risiko for inntektstap som følge av skilsmisse enn menn.

Norge har imidlertid ikke tidligere vært inkludert i kryssnasjonale sammenlignende studier av skilsmisse og økonomi. Avhandlingen gjennomfører den første analysen av de økonomiske konsekvensene av samlivsbrudd der Norge systematisk sammenlignes med et annet land.

Kvinner og menn taper likt
Analysene bygger på statistiske analyser av paneldata hvor individer følges over tid. I tillegg tar avhandlingen for seg den historiske utviklingen av lovverket som regulerer ekteskap og samboerskap, samt den familiepolitiske utviklingen i Norge og England de siste tiårene.

- Resultatene for Norge viser at både kvinner og menn taper økonomisk på samlivsbrudd, men de taper omtrent likt, og det er dermed små kjønnsforskjeller i inntekt etter skilsmisse i Norge. Norge skiller seg således fra de fleste andre land i Europa og USA, hvor kvinner taper mest økonomisk på en skilsmisse. Til tross for en omtrent lik sannsynlighet for å bli skilt, er risikoen for inntektstap som direkte følge av skilsmisse betydelig høyere for engelske kvinner sammenlignet med norske, sier Henden Strand til Nettavisen NA24.

Norge med unike velferdsordninger
- Hva er hovedforskjellen mellom Norge og England?

- Den store forskjellen er rekken av pengeoverføringer, eller velferdsordninger, som norske kvinner nyter godt av etter en skilsmisse eller samlivsbrudd. Dette gjelder ikke minst barnefamilier der også kvinnen nyter godt av barnebidrag fra eksen, sier Henden Strand.

Hun understreker at det er kvinner med barn som ikke taper på skilsmisse.

- Man kan si at velferdsstaten «sponser» barna, og barna bor oftest hos mor. Hvis du ser bort i fra barneomsorgen, som blir rent hypotetisk å gjøre for de fleste skilte kvinner, så taper kvinner i forhold til menn, fordi de ikke har samme sterke stilling på arbeidsmarkedet som menn. Cirka 80 prosent av kvinner med barn under skolealder jobber deltid. Det er det som blir den største økonomiske «staffen» for skilte kvinner - de tjener mindre enn menn rett og slett, sier Henden Strand.

Les hele avhandlingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere