RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Staten tviholder på Hydro Agri

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)
Staten blir en stor eier også i det nye gjødselsselskapet som Hydro skal etablere neste år. Aksjefolket er brukbart fornøyd med fisjonsplanen som ble lagt fram fredag.

Staten ved Nærings- og handelsdepartementet sitter i dag på 43,8 prosent av aksjene i Norsk Hydro. I Hydro Agri, som skal skilles ut som et eget selvstendig selskap i mars neste år, blir eierandelen 33,4 prosent dersom regjeringen får viljen sin.

Beholder en tredel

- Regjeringen ønsker å videreføre statens rolle som en betydelig eier av denne virksomheten, også som et selvstendig børsnotert selskap. Vi legger opp til at staten skal eie minst 33,4% av det nye selskapet, sier nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen.

Hydro-ledelsen foreslår å gi Hydro-aksjonærene én aksje i Hydro Agri for hver aksje de eier I Norsk Hydro. Norsk Hydro blir sittende igjen med en eierandel på 20 prosent I det nye gjødselselskapet, men planen er å kvitte seg med hele aksjeposten samtidig som selskapet børsnoteres.

Kurshopp

Analytikerne regner med at aksjesalget vil innbringe 2-3 milliarder kroner. Aksjeanalytiker Martin Mølsæther i DnB Markets er brukbart fornøyd med fisjonsplanen.

- Planen er ikke optimal, men bedre enn fryktet. Det optimale hadde vært å dele ut alt til aksjonærene, og at ikke gamle Hydro skal sitte igjen med 20 prosent, sier han til TDN Finans.

Mølsæther anbefaler sine kunder å beholde Hydro-aksjen fram til kapitalmarkedsdagen i desember, der han tror det kan komme positive overraskelser.

Kollega John Olaisen i Carnegie er fornøyd med at staten ikke blir sittende på mer enn en tredel av aksjene.

- Det er positivt at staten sannsynligvis ikke skal sitte på mer enn 33,4 prosent, sier han.

Aksjekursen i Hydro steg like etter at fisjonsplanen ble offentliggjort, men falt seinere litt tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere