RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Statkraft)

Statkraft planlegger tidenes oppkjøp

Sist oppdatert:
Statkraft-sjef Bård Mikkelsen planlegger å bli en europeisk gass-kjempe ved å kjøpe seg inn i to tyske selskaper. Får han tilslaget, blir dette et av tidenes største norske oppkjøp utenfor landets grenser.

Konkurransemyndighetene har pålagt den tyske energikjempen E.On å selge sin eierandel i gass-selskapene VNG og EWE. Ifølge tyske Handelsblatt er eierandelen på 42,1 prosent i VNG verdsatt til 10-11 milliarder kroner, mens andelen på 27,4 prosent i EWE kan være verdt omtrent halvparten av dette beløpet.

Tidenes oppkjøp for Statkraft

Statkrafts konserndirektør Rangvald Nærø bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at selskapet har lagt inn bud på begge eierandelene. Får Statkraft tilslaget, må det statseide norske selskapet trolig punge ut mer enn 15 milliarder kroner. Kjøpet av eierandelene i VNG og EWE blir i så fall et av tidenes norske oppkjøp i utlandet.

- Det er et tog som går i Europa akkurat nå. Dette er i henhold til vår strategi, og vi ønsker å posisjonere oss for å være med å konkurrere i dette markedet, sier Nærø til TV 2 Nettavisen.

Statkraft skal ikke være alene om å snuse på eierandelene i EWE og VNG. Ifølge Nærø ventes avklaringen å komme rundt nyttår. På spørsmål om hvorvidt Statkraft er tilfreds med å eie kun en minioritetsandel i de to selskapene, svarer Nærø:

- Vi har ingen kommentarer til detaljene i budet.

Trenger ikke de ti milliardene

I vår vedtok stortingsflertallet å bevilge ti milliarder kroner i ny egenkapital til Statkraft. Dette vedtaket er ikke fulgt opp i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2004. Ifølge Nærø greier Statkraft å gjennomføre oppkjøps-stuntet i Tyskland uten disse pengene.

- Vi har evne til å finansiere dette, og det er ingen direkte sammenheng med de 10 milliardene i egenkapital, sier han.

Fersk på gassmarkedet

VNG er et velkjent navn blant norske gasseksportører. Selskapet hadde i sin tid monopol på distribusjon av gass i det gamle Øst-Tyskland, og har i en årrekke vært blant de største kjøperne av norsk gass. EWE er tungt inne i gassdistribusjon i flere regioner i det vestlige Tyskland, og har i tillegg 1 million strømkunder.

Statkraft har de siste par årene drevet med gasshandel i svært beskjeden skala på Kontinentet. Slik forklarer Nærø selskapets planer om å bli en europeisk gass-kjempe.

- Grunnen til at vi ser dette som interessant er at vi mener det vil bli en sterkere konvergens mellom el og gass på kontinentet og at dette gir oss en unik mulighet til å få en sentral posisjon som kraftaktør på Kontinentet, sier han til Europower.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere