RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil blir etterforsket i USA

Sist oppdatert:
Det amerikanske justisdepartementet har informert Statoil om at det vil bli satt i gang etterforskning av selskapet i forbindelse med Iran-avtalen.

Det opplyser Statoil i en temmelig knapp pressemelding torsdag. Etterforskningen vil skje i samarbeid med the Office of the United States Attorney for the Southern District of New York.

Verken ved advokatkontoret eller det amerikanske justisdepartementet vil noen uttale seg om saken til TV 2 Nyhetene. Det opplyses at de har som retningslinjer å ikke uttale seg om pågående saker.

Etterforskningen kommer i tillegg til granskningen som ble igangsatt av det amerikanske kredittilsynet (SEC) i september 2003. Mens SEC kan pålegge sivile sanksjoner som bøter mot selskapet og enkeltpersoner, kan justisdepartementet gi en strafferettslig reaksjon som bøter eller fengsel.

Vet ikke hvorfor
Informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil kjenner ikke til hva som gjør at det amerikanske justisdepartementet nå vil se på saken.

- Dette er nok den knappeste pressemeldingen vi noengang har sendt ut, men vi vet ikke mer. Våre advokater i USA har fått beskjed at de vil undersøke saken, punktum, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Olje- og energiminister Thorhild Widvey er orientert om den anerikanske etterforskningen, men har ingen kommentar, ifølge NTB.

- Statoils troverdighet svekkes
- Statoils renommé og omdømme er skadd. Selskapet er stadig et lite selskap i kampen om å bli en internasjonal operatør. Dette gjør situasjonen enda vanskeligere, sier leder Terje Nustad i Oljearbeidernes Fellessammenslutning i Statoil til NTB.

Han mener privatiseringen av Statoil er en viktig årsak til Iran-avtalen.

- Med privatiseringen av Statoil økte det kyniske spillet i bedriften, og avtalen i Iran var vel en konsekvens av et fritt selskaps forsøk på å vinne innpass i hard internasjonal konkurranse, sier Nustad.

Bøtelagt av Økokrim
Statoil og selskapets eks-direktør Richard Hubbard ble for en måned siden ilagt bøter på henholdsvis 20 millioner og 200.000 kroner av Økokrim for den såkalte Horton-saken.

Bakgrunnen var en en avtale mellom Statoil og Horton Investments i juni 2002, der det norske oljeselskapet skulle betale 115 millioner kroner for å få råd om forretningsdrift i Iran. Bak Horton Investments skjulte det seg en avtale med den iranske eks-presidentens sønn.

Både Richard Hubbard, konsernsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl måtte gå av etter at avtalen ble kjent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere