RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil jakter på Nigeria-millioner

Sist oppdatert:
Statoil har ikke fått én krone etter salget ev en nigeriansk oljeblokk for noen titalls millioner. Toppledelsen har beordret full gransking.

Iran-skandalen har satt dype spor i hele Statoil-systemet. Nå frykter toppledelsen at en ny mulig korrupsjonssak kan være under oppseiling. For kort tid siden ba Statoil-sjefene revisjonsfirmaet Ernst & Young granske salget av en eierandel på 40 prosent i blokk 210 utenfor kysten av Nigeria til det nigerianske selskapet Allied Energy.

- Det gjør vi for å få en fullstendig oversikt over det som har skjedd, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Sjefene beordret gransking
Det var Statoils egne revisorer som første gang blåste i fløyta i Iran-saken. Denne gangen var det administrasjonen, og ikke de interne revisorene, som beordret full gransking, ifølge Nielsen.

- Alt blir satt i et utrolig kritisk lys i Statoil for tiden. Vi har derfor bedt et revisjonsfirma gjennomgå denne saken. Det hadde vi ikke drømt om viss vi ikke hadde vært i den sitasjonen vi har kommet opp i, forklarer informasjonssjefen.

Fant olje
Allied Energy var eneeier og operatør på Blokk 210 før Statoil og alliansepartneren BP kjøpte seg inn for ti år siden. For eierandelen på 40 prosent i dypvannsblokken betalte de to selskapene 27 millioner dollar.

I 1995 og 1996 ble det boret to letebrønner. En av dem resulterte i et mindre oljefunn. Ifølge Nielsen inneholdt feltet cirka 50 millioner fat utvinnbar olje, og Statoil og BP konkluderte med at en utbygging ikke var aktuelt.

Selskapene hadde ikke noe håp om å gjøre andre betydelige funn i Blokk 210, og forsøkte å kvitte seg med eierandelen på 40 prosent.

- Det ville vært idiotisk å bli sittende med et oljefunn som ikke kommersielt, påpeker Kai Nielsen.

Fikk ikke pengene
Allied Energy var den eneste interessenten som meldte seg. Selskapet sa seg villig til å kjøpe tilbake eierandelen som selskapet solgte i 1993, men til en betydelig lavere pris. Statoil nekter å oppgi den nøyaktige salgssummen. Ifølge Nielsen dreier det seg om et beløp på under 5 millioner dollar.

Problemet er at verken Statoil eller BP har sett snurten av disse pengene.

- Vi har forsøkt å inndrive salgsbeløpet fra Allied Energy. Foreløpig har vi ikke lyktes, men vi har ikke gitt opp. Det er ikke så enkelt å inndrive dette som om det hadde vært en skyldner i Stavanger, sier Kai Nielsen lakonisk.

Statoil og BP betalte to millioner dollar i året for å dekke Allied Energys kontorkostnader. Pengene ble utbetalt til en konto i skatteparadiset Cayman Islands. Oljeeksperter hevder dessuten overfor Dagbladet at eierandelen i Blokk 210 ble solgt til underpris. Dette er trolig blant forholdene Ernst & Young er bedt om å granske.

Økokrim: - Ingen kommentar
Statoil har ikke gitt granskerne i Ernst & Young noen tidsfrist. Etter det Kai Nielsen kjenner til, har Økokrim ikke innledet undersøkelser. Hos Økokrim får TV 2 Nettavisen opplyst at man ikke ønsker å kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere