RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil lager kriseplan

Sist oppdatert:
Statoil manglet sårt en kriseplan da korrupsjonssaken smalt i fjor høst. Nå hyrer styreleder Jannik Lindbæk inn eksterne krefter for å få planene på plass.

– Statoil opplevde et jordskjelv og man burde hatt bedre kriseplaner. Men de som var der gjorde en god jobb, sier styreleder Jannik Lindbæk til NTB.

Han understreker at granskingen av den såkalte Iran-saken i Statoil ikke er ferdig, men at Statoil er i full gang med å følge opp lærdommen av den.

– Hvem gjør hva – det bør man tenke igjennom. Og det var ikke gjort i tilstrekkelig grad. Vi har et arbeid i gang med å forberede oss bedre på dette i framtiden, hvor vi bruker både interne og eksterne konsulenter, sier Lindbæk, som mener Statoil må være forberedt på at lignende kriser kan oppstå igjen.

– Jeg tror ingen helt og fullt kan sikre seg mot at slikt kan skje igjen, sier han.

Lindbæk holdt torsdag et foredrag med tittelen "I etterpåklokskapens lys" på Hewlett-Packards trendforum om etikk i næringslivet, hvor han blant annet tok for seg den omstridte Iran-saken.

– De problemene vi har hatt i Statoil kunne vært stoppet mange ganger hvis noen med tyngde hadde stilt spørsmålet "hvorfor". Noen gjorde det, men det ble ikke fulgt opp, sa Lindbæk til forsamlingen.

Han tror likevel ikke korrupsjonssaken er del av noen ukultur i selskapet.

– Mitt inntrykk da jeg tok jobben var at dette var en enkeltstående hendelse. Jeg har ikke sett noe til nå som endrer dette inntrykket. Det har jeg sagt til de ansatte og det tror jeg har roet ned stemningen noe internt, sa Lindbæk.

Økokrim har ennå ikke gjort ferdig sin etterforskning av den omstridte Horton-avtalen i Iran. Det samme er situasjonen for styrets advokat Erik Keiserud, som går igjennom den samme saken.

I tillegg foregår en revisjonsgjennomgang av alle selskapets utenlandsavtaler, som to norske og et amerikansk advokatkontor samt revisjonsselskapet Deloitte & Touche tar seg av.

Lindbæk understreker at det ikke er lagt inn noen forutsetninger om når dette arbeidet skal være ferdig. Han er samtidig godt fornøyd med å ha "skilt ut" granskingsarbeidet.

– Det har gått forbausende fort å komme tilbake til "business as usual". Vi har fått satt Horton-saken inn på tre parallelle spor, og det har vært helt bevisst, fastslår Lindbæk.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere