RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil må betale 20 mill.

Sist oppdatert:
Økokrim gir Statoil en bot på 20 millioner fordi selskapet ikke avsluttet Iran-avtalen. Også direktør Richard Hubbard får en smekk, men Olav Fjell går fri.

Tidligere direktør for Statoils internasjonale avdeling, Richard Hubbard, gis et forelegg på 200.000 kroner. Statoil får en foretaksstraff på 20 millioner kroner.

Det er det største forelegget Økokrim noensinne har gitt til ett selskap.

Men for Statoils del er beløpet knapt å regne som en parkeringsbot.

Foreleggene ilegges etter staffelovens paragraf 276c.

Det kom fram på en pressekonferanse Økokrim holdt tirsdag morgen.

Tidligere konserndirektør Olav Fjell slipper straffereaksjon.

Ny lov
Straffelovens paragraf 276 c om ulovlig påvirkningshandel er en ny bestemmelse i norsk lovgivning, og gjelder fra og med 4. juli 2003. Avtalen med Horton Investment ble inngått i juni 2002, det vil si før straffelovens paragraf 276 c trådte i kraft.

Når Økokrim likevel har kommet til at bestemmelsen kan anvendes, skyldes det at de mener at Statoil burde ha terminert avtalen umiddelbart etter at den nye straffebestemmelsen trådte i kraft.

- Etter 4. juli 2003 forelå det en plikt for Statoil til å bringe denne avtalen til opphør, sa førstestatsadvokat Lars Stoltenberg ved pressekonferansen tirsdag.

Hvorfor kun direktør for Statoils internasjonale avdeling, Richard Hubbard, straffes for at dette ikke skjedde, og at tidligere konsernsjef Olav Fjell går helt fri, vil ikke Økokrim belyse.

Økokrim har hatt fått bistand fra britiske myndigheter (Serious Fraud Office) samt sveitsiske føderale myndigheter under etterforskningen.

Vil engasjere forsvarer
Statoil opplyser i en pressemelding tirsdag at styret vil engasjere forsvarer for å bistå selskapet med å vurdere den videre prosess i saken. Det vil kunne være aktuelt å be om en utsettelse av fristen til å ta standpunkt til forelegget.

Økokrim har informert Statoil om at de ikke har funnet det bevist at selskapet har betalt bestikkelser til iranske beslutningstakere med det formål å oppnå forretningsmessige fordeler i Iran. Den opprinnelige siktelsen er derfor ikke opprettholdt

Horton-avtalen
Det er den såkalte Horton-avtalen som førte til Økokrim-razzia og siktelse for korrupsjon. Saken førte til at daværende konsernsjef Olav Fjell måtte trekke seg fra sin stilling, etter først å ha blitt «frikjent» av Statoils styre.

Styreleder Leif Løddesøl måtte også trekke seg som følge av saken.

Bakgrunnen var en avtalen Statoil inngikk i juni 2002 med Horton Investments. Horton skulle gi Statoil råd om forretningsdrift i Iran. Til gjengjeld skulle selskapet få betalt 115 millioner kroner over ti år. Bak skjulte det seg en avtale med den iranske eks-presidentens sønn.

Sendte 40 mill

Etter at avtalen var inngått, fikk Statoil operatøransvar for utbygging av deler av gassfeltet South Pars i Iran. Jobben skal være verdt tre milliarder kroner.

To måneder etter at kontrakten var i boks, sendte Statoil 40 millioner kroner til Horton Investments.

For halvannen uke siden kom Statoils egen Iran-rapport. Den konkluderte med at Horton-avtalen klart var i strid med Statoils interne regler, men at verken tidligere ledere eller selskapet har gjort seg skyldig i straffbare handlinger.

Sendes til retten?

Både Statoil og Hubbard er gitt en frist på 30 dager til å ta standpunkt til forelegget fra Økokrim. Dersom forelegget ikke vedtas sendes saken til berammelse i Oslo tingrett, og forelegget trer inn i stedet for en tiltale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere