RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil på pinebenken

Sist oppdatert:
MAJORSTUA (TV 2 Nettavisen) Statoil punger ut 20 millioner for å unngå skittentøyvask i retten. Den sparkede utenlandssjefen Richard J. Hubbard kan likevel sørge for at den betente Horton-saken blir brettet ut for offentligheten.

Statoil vedtar boten fordi selskapet frykter ekstrabelastningen som vil henge over selskapet i flere år ved en eventuell rettssak.

Samtidig anser man sjansene for å vinne frem i retten som små.

Hubbard bestemmer
I tillegg til Statoils forelegg på 20 millioner, fikk tidligere utenlandssjef Richard J. Hubbard en bot av Økokrim på 200.000 kroner.

Hubbards svarfrist er førstkommende mandag. Hubbards advokater har tidligere signalisert at deres klient ikke vil godta forelegget.

Hvis Hubbard tar saken til retten vil det bli kastet lys over alle omstendigheter rundt Statoils inngåelse av den korrupsjonsbefengte Horton-avtalen i forbindelse med utbyggingen av gassfeltet South Pars i Iran.

- Frykter ikke Hubbard
- Hubbard er en privatperson som står fritt til å forsvare sine personlige interesser i denne saken. Vi har tatt hensyn til Statoils interesser når vi har vurdert dette spørsmålet, sier Statoils styreformann Jannik Lindbæk.

Han sier han ikke frykter Hubbards avgjørelse.

Hubbard vil vente med å ta en avgjørelse til han har fått satt seg inn i Statoils begrunnelse for å vedta boten, melder TV 2 Nyhetene.

Innrømmer ikke skyld
Statoil punger ut 20 millioner, men vil ikke kommentere et eventuelt skyldspørsmål.

- Det er vanlig verken å benekte eller å erkjenne straffskyld i slike sammenhenger, sier Statoils advokat, Anders Ryssdal.

Ryssdal sier han anbefalte Statoil å vedta forelegget.

Forelegget Statoil fikk i sommer fra Økokrim, er på 20 millioner kroner, og er det største som er gitt til et norsk selskap.

- Det er en beklagelig situasjon som har oppstått for Statoil, og vi iversetter tiltak for å forhindre at noe slikt skjer igjen, sa styreformann Jannik Lindbæk på pressekonferansen.

SEC på nakken
Statoil er fortsatt under etterforskning av de amerikanske kredittilsynsmyndighetene SEC og politiet i New York.

Statoil er notert på børsen i New York, og selskapet er derfor undergitt amerikansk korrupsjonslovgivning.

Statoil opplyser i en pressemelding at selskapet nylig ble informert av SEC om at det blir vurdert å innlede en sivil rettsforfølgelse for overtredelse av amerikanske verdipapirlover, inkludert antikorrupsjonsbestemmelsene og regnskapsbestemmelsene under «the Foreign Corrupt Practices Art».

Har Statoil brutt amerikansk lovgivning kan bøtestraffen bli veldig mye høyere enn de 20 millionene som norske Økokrim krever.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere