RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil satser på Libya

Statoil er et av flere norske selskaper som vil inn i Libya. Oljeselskapet kommer høyst sannsynlig til å by på de nye leteblokkene libyske myndigheter skal legge ut på anbud.

I september reiser olje- og energiminister Thorhild Widvey til Libya for å tale norske selskapers sak. Norsk Hydro har vært i Libya i mange år allerede og har eierandeler i to oljefelt.

De fleste sanksjonene mot Libya er opphevet og Muammar Gaddafi har åpnet landet for omverden. Sorte mercedeser ruller hele dagen opp foran det nye femstjernes hotellet i Tripoli, Corinthia. Hotellet, som i fjor stengte den ene delen på grunn av lite besøk, har nå vært fullbooket i flere måneder. Libyas nasjonale oljeselskap, NOC (National Oil Corporation), er blitt nedrent av forretningsfolk og politikere fra hele verden de siste månedene. I motsetning til Irak er Libya svært attraktivt.

Jobbet intenst
Libya er et satsingsområde for Statoil, og selskapet har de siste månedene jobbet intenst med tekniske og økonomisk vurderinger. Konkrete prosjekter er utredet, men den formelle beslutningen om å gå inn, vil ikke bli tatt før over sommeren. Etter det NTB er kjent med kommer styret neppe til å si nei.

– Vi har blant annet satt oss inn i om vi kan operere i Libya i henhold til våre etiske retningslinjer. Og det ser det ut til at vi kan, sier informasjonssjef i Statoil, Kai Nilsen, til NTB.

Leteblokkene skulle opprinnelig ha blitt lyst ut 1. juli, men utlysingen er blitt utsatt. Statoil er også svært interessert i Libyas store gassforekomster.

Shell undertegnet i vår avtale med Libya om rettigheter til olje- og gassleting. Avtalen har en verdi på rundt 1,4 milliarder kroner.

Historisk statsrådsbesøk
Olje og energiminister Thorhild Widvey skal etter planen besøke Libya i slutten av september. Hun blir da første norske statsråd noensinne som besøker landet. Etter å ha åpnet Statoils kontor i Algerie reiser hun til Tripoli for å møte NOC-sjefen, Abdallah Al Badri, og oljeminister Fathi Ben-Shetwan, for blant annet å tale Statoil og Hydros sak.

Hydro er i likhet med Statoil svært interessert i de nye leteblokkene som blir utlyst.

Statssekretær Vidar Helgesen besøkte i Libya i april, og libyske myndigheter ønsket da norske selskaper velkommen. De libyske myndighetene er klar over at norsk industri ligger langt fremme når det gjelder teknologi, og at mye av teknologien kan anvendes på land, selv om den er utviklet for bruk i Nordsjøen.

Attraktivt
Libya har kjente oljeforekomster på rundt 30 milliarder fat. Oljen er attraktiv fordi den er forholdsvis enkel og billig å ta opp, og Libya ligger nær markedene.

Den politiske situasjonen i Libya er nå svært stabil, men det er helt uklart hvem som vil ta makten etter Gaddafi, noe som har uroet enkelte utenlandske selskaper.

– Det er liten grunn til å være urolig for at oljeindustrien vil være utsatt selv om det i en periode skulle bli politisk ustabilt i landet. Oljeindustrien vil de alltid være avhengig av, sier en diplomatisk kilde til NTB i Tripoli.

Telenor
Norsk Hydro og Jotun er i dag de eneste norske selskapene med fast norsk representant i Libya, men flere titall norske selskaper jobber i Libya eller er interessert i forretningsvirksomhet i landet. Mange ønsker imidlertid å holde en lav profil.

Telenor-eide Telecom Management Partner (TMP) er et av selskapene som vil inn. Selskapet har levert en beskrivelsesplan for opprettelse av et nytt mobilselskap i Libya, og etter det NTB erfarer håper TMP nå å få oppdraget med å gjennomføre det omfattende prosjektet.

Det Norske Veritas vurderer også å satse på Libya. Selskapet har jobbet med Libya fra Norge i over ti år, men vurderer å styrke tilstedeværelsen i landet.

– Tar tid
– Libya burde være interessant for mange norske bedrifter, sier Hydros sjef i Libya, Tor B. Lund, til NTB.

– Mange har vært her og snust på mulighetene, men Libya er forholdsvis vanskelig å komme inn i. Man må regne med at det tar tid å etablere seg, og man må ha råd til å drive forretningsutvikling før man kommer så langt, sier Lund, som også er Norges honorære generalkonsul i landet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere