RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil-sjefens milliard-mareritt

Sist oppdatert:
To av tre Statoil-sjefer har fått sparken etter milliardstap. Nå er det Helge Lunds tur til å stå skolerett. Kristinprosjektet har sprukket med nye 1,9 milliarder kroner.

Fra før har Kristin-investeringene blitt oppjustert med 1,7 milliarder kroner. Det betyr at hele prosjektet, som nå har en ramme på 20,8 milliarder kroner, er blitt 3,6 milliarder kroner dyrere enn forventet.

I en pressemelding onsdag skriver Statoil at Kristin-prosjektet nå oppjusteres med 1,4 milliarder kroner. I tillegg settes det av en ekstra prosjektreserve på 500 millioner kroner.

- Kristin har det mest krevende reservoaret som noensinne er utviklet på norsk sokkel. Utfordringene på bore- og reservoarsiden krever helt nye teknologiske løsninger. Det er første gang i historien at det bores fra flyterigg i et slikt krevende reservoar, sier Terje Overvik, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge i en pressemelding.

Fire problemer
På tross av de nye kostandsoverskridelsene, forventer Statoil at Kristin-plattformen vil være ferdig denne måneden, som planlagt. Plattformen bygges ved Aker Kværners verft på Stord.

Statoil peker på fire momenter som har bidratt til kostnadssprekken:

  • Nye boringer: Kristin-feltet viste seg å ha dårligere strømningsegenskaper enn ventet, og det ble derfor nødvendig å bore fem nye kostbare høyvinkelsbrønner for å få en optimal utvinning av reservene.
  • Høy temperatur: Reservoaret har en høyere temperatur enn vanlig, og forventet, og boreutstyret må derfor byttes oftere enn planlagt.
  • Forsinkelser fra Kværner: Kværner Oilfield Products har vært forsinket i sine leveranser av ventiltrær, noe som har redusert effektiviteten i boringen.
  • Dårlig vær: Operasjonene har i vinter måttet avbrytes flere ganger som følge av dårlig vær.

Elendig historikk
Statoil har en bent frem elendig historikk å vise til når det gjelder store utbyggingsprosjekter. Arve Johnsen måtte i 1987 gå av som Statoil-sjef etter at Mongstad-utbyggingen sprakk med åtte milliarder kroner.

I 1999 måtte Harald Norvik gå av, etter at Åsgard-utbyggingen overskred budsjettet med 17 milliarder kroner.

Hvorvidt han var heldig eller ikke, skal være usagt. Faktum er at Olav Fjells stilling også ville hengt i en tynn tråd, dersom han ikke hadde gått av etter Iran-skandalen høsten 2003. Ikkke lenge etter hans avgang viste det seg at Snøhvit-utbyggingen blir langt dyrere enn forventet og Kristin-prosjektet fikk sin første smell.

Men nå er det altså Helge Lund som sitter med ansvaret for et prosjekt som er blitt 3,6 milliarder kroner dyrere enn forventet.

Raser på børsen
Aksjemarkedet setter selvfølgelig liten pris på Statoils manglende kostnadskontroll, og sender aksjen bratt ned på børsen i formiddag. Etter 20 minutters handel er Statoil-aksjen ned 2,21 prosent til 110,75 kroner.

Kristin skal etter planen settes i produksjon 1. oktober. Statoil er største rettighetshaver med 41,6 prosent. Deretter følger Petoro og Norsk Hydro, med henholdsvis 18,9 og 14 prosent.

Også Hydro-aksjen faller - den er ned 1,48 prosent, til 531 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere