RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil-styret kan falle i dag

Foto: Bård Ove Molberg (Ingress)
Sist oppdatert:
Olav Fjell, Richard Hubbard og Leif Terje Løddesøl har alle mistet jobben i Statoil som følge av Iran-avtalen. I dag kan Kaci Kullmann Five og resten av styret ryke.

Onsdag skal bedriftsforsamlingen vurdere Statoil-styrets behandling av Iran-saken. I verste fall kan møtet ende med at resten av det sittende styret blir kastet.

Saken har allerede ført til det reneste mannefall i Statoil-ledelsen. Leder for internasjonal virksomhet, Richard Hubbard, ble satt på gata rett etter at Økokrim tok ut siktelse mot selskap for korrupsjon. Styreleder, Leif Terje Løddesøl, trakk seg fra sin stilling natt til mandag, og den påfølgende natten falt konsernsjef Olav Fjell.

Vurderer tilliten til styret

Det er Trondheims ordfører Anne Kathrine Slungård som skal lede jobben med å finne en erstatter til Leif Terje Løddesøl. Først når han eller hun er på plass, kan jakten på en erstatter for Olav Fjell starte.

Slungård er både leder i Statoils bedriftsforsamling og valgkomiteen, og skal lede møtet i Stavanger i dag, hvor medlemmene i bedriftsforsamlingen vil felle dom over Statoil-styrets håndtering av saken.

- Det er vår jobb å konkludere om hvorvidt vi fortsatt har tillit til det sittende, sier Slungård til TV 2 Nettavisen.

Kullmann Five orienterer

På møtet i Stavanger vil styremedlem Kaci Kullmann Five informere om styrets håndtering av Iran-skandalen. Stig Bergseth skal redegjøre om konsulentavtalen på vegne av konsernsjef Olav Fjell. Samtidig vil sikkerhetssjef David Platts og leder for Statoils internrevisjon Svein Andersen orientere bedriftsforsamlingen om saken.

Bedriftsforsamlingen vil også ha som oppgave å innsette en ny styreleder. Det er imidlertid lite sannsynlig at dette faller på plass i løpet av onsdagens møte. Trolig blir det satt inn en konstituert leder inntil videre.

- Jeg vil ikke forskuttere noe rundt oppgaven med å finne en ny styreleder. Først skal vi avklare tilliten til styret. Hvis det konkluderes at denne er på plass, så blir det valgkomiteens oppgave å finne en ny leder for styret. Alternativet er at valgkomiteen får en større jobb, sier Slungård.

Trenger en tydelig leder

- Hvor lang tid vil det ta før Statoil har en ny styreleder?

- Jeg vil ikke anslå dager eller uker. Vi skal ta den tiden vi trenger for å ha en forsvarlig prosess, samtidig skal vi gjøre en effektiv jobb, sier Slungård. Hun vedgår imidlertid at bedriftsforsamlingen nå jobber under tidspress.

Sittende styremedlemmer Kaci Kullmann Five og Finn A. Hvistendahl er nevnt som mulige kandidater for den ledige styrelederjobben. Slungård vil kun gi en generell karakteristikk av personen de nå leter etter.

- Vi må ha en veldig tydelig styreleder, hvor det ikke hefter noen tvil om hvilke verdier og retningslinjer som ligger til grunn for Statoils arbeid, sier hun.

- Fjells avgang til Statoils beste

Beslutningen om å avsette Olav Fjell kommentere Slungård slik:

- Jeg tar styrets beslutning til etterretning. Jeg synes det er en klok beslutning når man skal vurdere det ut fra Statoils beste.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere