RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Statoil-toppene holdt kjeft om advarsler

Sist oppdatert:
Olav Fjell og Leif Terje Løddesøl ble presset ut fordi de holdt tilbake informasjon om at de flere ganger var blitt advart mot Statoils Iran-avtale. HTML EMBED Til vurdering: Statoil-styret kan falle i dag

Ifølge Aftenposten har det etter styremøtet forrige mandag dukket opp korrespondanse som viser at Statoils interne revisjon gjentatte ganger advarte Fjell og Løddesøl om hvor skadelig Iran-avtalen var for selskapet.

- Det dreier seg om dokumenter som viser i hvilken grad man har sjekket det man burde sjekke. Både Løddesøl og Fjell hadde stor interesse av at alt ikke kom frem da styret behandlet saken, sier en sentral kilde til Aftenposten.

Blant opplysningene som skal ha kommet fram etter det første styremøtet, var trusselen om at Statoil kan bli straffet for korrupsjon etter amerikansk lov.

Kan straffeforfølges
Amerikanerne mener at selskaper som er børsnotert i USA, kan bli straffeforfulgt etter amerikanske bestemmelser når det gjelder korrupsjon. Disse opplysningene var ikke styret gjort kjent med da styremedlemmene ga Fjell tillit forrige mandag, skriver VG.

Ifølge avisen var det Grace Reksten Skaugen som ved sin dobbeltstemme sørget for at konsernsjef Olav Fjell måtte gå av.

Reksten Skaugen fungerte som møteleder etter at styreleder Leif Terje Løddesøl hadde trukket seg et døgn tidligere. Da det var stemmelikhet i styret brukte møtelederen sin dobbeltstemme i samsvar med aksjeloven.

I løpet av et halvt døgn gikk Olav Fjell av både som konsernsjef i Statoil og som styreleder i NSB. Onsdag blir det klart om bedriftsforsamlingen i Statoil fortsatt har tillit til styret.

Fikk sparken
I realiteten fikk Fjell sparken, han ønsket selv å fortsette. På vei ut døra fikk Fjell en fallskjerm på to årslønner, anslått til 7,5 millioner kroner.

Det var de tre aksjonærvalgte kvinnene i Statoil-styret, Kaci Kullmann Five, Grace Reksten Skaugen og Eli Sætersmoen, som sammen med en av de ansattes styrerepresentanter ba om det ekstraordinære styremøtet.

Ved forrige ukes styremøte ga styret full tillit til Fjell. Men så vokste behovet for grundigere informasjon om den omstridte konsulentavtalen med Iran, som internrevisjonen ropte et varsku om allerede for flere måneder siden.

Etterfølger
Spekulasjonene om hvem som blir Olav Fjells etterfølger i Statoil er i full gang. Den nye toppsjefen må på plass raskt. Enda raskere må ny styreleder på plass, for det er styret som tilsetter ny konsernsjef. Den jobben tar bedriftsforsamlingen i Statoil fatt på allerede onsdag.

Bedriftsforsamlingens leder, Anne Kathrine Slungård, sier til NTB at styrelederen og konsernsjefens avgang ikke blir tema på møtet.

- Nå er det styret og konstituering av ny styreleder vi konsentrerer oss om, sier Slungård, som ikke vil kommentere om hun tror styret kan bli kastet.

I mediene er en lang rekke navn allerede blitt nevnt som mulige kandidater som ny Statoil-toppsjef. Blant de hyppigst nevnte er Statoils egen finansdirektør Inge Ketil Hansen (57), som nå er konstituert i stillingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere