RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

StatoilHydro-sjefen venter økt usikkerhet

Sist oppdatert:
Svekket krone og høy skatt gir dårlige resultater for StatoilHydro.

Finanskrisen har ført til lavere etterspørsel, og en justering av planene kan være aktuelt dersom krisen blir langvarig.

StatoilHydro la mandag fram et resultat etter skatt for tredje kvartal på 6,3 milliarder kroner, mot 14,6 milliarder kroner i samme periode i fjor. Resultatet er lavere enn analytikerne hadde forventet. Noe av årsaken til det svake resultatet er ifølge konsernsjef Helge Lund en betydelig styrket amerikansk dollar mot den norske kronen, og dermed en høy skatteprosent.

Driftsresultatet kom på 47 milliarder kroner, en forbedring fra 35,8 milliarder i fjor.

Aksjen opp
– Samlet sett er resultatet litt i underkant av hva som var ventet. Analytikerne hadde ventet et driftsresultat på 55,1 milliarder kroner. Selskapets veldig høye skatteprosent på 83,2 er langt over det forventede, som var 72 prosent, sier analytiker Trond Omdal i Arctic Securities til NTB.

Da første delen av handelsdagen på Oslo Børs var unnagjort mandag, hadde StatoilHydro-aksjen likevel steget 4,82 prosent til 137,10 kroner og bidro til å trekke hovedindeksen oppover.

Trekker seg ut
Også giganten StatoilHydro har fått merke finanskrisen på kroppen:

– Vi ser at finansielle investorer trekker seg ut, og at etterspørselen etter olje faller. Og dere har som oss, sett et betydelig fall i oljeprisen de siste månedene. Den langsiktige strategien vår ligger imidlertid fast, sa Lund under resultatpresentasjonen.

Han la til at StatoilHydro, som andre, ser det faktum at finanskrisen vil få en dypere og bredere effekt på realøkonomien enn ventet, noe som betyr mer usikkerhet.

Solid posisjon
– Det kan hende at vi vil måtte justere om på planene våre dersom finanskrisen blir langvarig. Samtidig er det viktig at vi driver slik at selskapet tåler en lang periode med dårlige tider, sier Lund til NTB.

Han sier at selskapet følger situasjonen nøye, og særlig utviklingen i Asia og Kina, samt hvordan OPEC forholder seg til markedet.

– Hvis oljeprisene holder seg lave, er det leteaktiviteten selskapet kommer til å kutte først på i 2009 og 2010, sier analytiker Omdal.

– Vi har en solid finansiell posisjon. Men selv om vi tjener mye penger, har vi hele tiden søkelys på kostnader og vurderer situasjonen rundt oss, sier Lund.

Økt produksjon
Egenproduksjon i de ni første månedene var på 1,892 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning på 5 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.

– Samlet sett ligger vi godt an til å oppnå produksjonsmålet vi har satt oss for 2008, kommenterer Lund.

Den totale omsetningen økte til 174,5 milliarder kroner i tredje kvartal mot 129,7 millioner kroner i samme periode i fjor. Analytikerne ventet en omsetning på 165,4 milliarder kroner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere