RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SPK.

Statsansatte må punge ut 12.000 kroner

Sist oppdatert:
- Det betyr jo i klartekst en kraftig renteøkning.

Statsansatte som i lang tid har blitt tilbudt en boliglånsrente på nesten det halve av rentenivået i banker går tranger tider i møte.

I et litt bortgjemt avsnitt i Regjeringen Solbergs tilleggsproposisjon til statsbudsjetter for neste år heter det følgende:

Påslaget i normrenten for skattlegging av rimelige lån i arbeidsforhold økes fra 0,5 til 1,25 prosentenhet, slik at normrenten samsvarer bedre med ordinære renter på boliglån. Dette er en økning på 0,25 prosentenhet sammenlignet med den forrige regjeringens forslag. Endringen bidrar til mer skattemessig likebehandling av arbeidstakere som får rentefordel gjennom rimelige lån fra arbeidsgiver og arbeidstakere som kun får ordinær lønn.

"Normrenta" er den laveste renten arbeidsgiver kan ta i lån til sine ansatte uten at rentefordelen blir ansett som lønn og beskattet deretter. Denne renten har i lang tid ligget godt under de beste lånerentene i det ordinære bankmarkedet og danner også grunnlaget for utlånsrentene i blant i Staens Pensjonskassee og Husbanken.

Kraftig renteøkning
- Det betyr jo i klartekst en kraftig renteøkning. For et lån på 1,7 millioner kroner i Statens pensjonskasse gir dette en renteøkning på 12.750 kroner, eller 9.308 kroner etter skatt. Det dobbelte hvis samboer/ektefelle også har maksimalt lån. Slik rentenivået er i dag vil lån i SPK ligge kun 0,5 prosentpoeng under de gunstigste boliglånene på samme størrelse, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no til Nettavisen NA24.

Han tror det er sannsynlig at statsrentene vil stige relativt sett mot andre renter i årene fremover sammelignet med boliglånsrenter hos bankene.

- Statsplassering har vært populært i disse usikre økonomiske tidene. Da vil forskjellen bli enda mindre enn det den ser ut til å bli i dag, sier Pedersen.

For Husbanken blir den samme renteøkningen gjeldende.

Kunne gått langsommere frem
- Jeg synes det er litt for mye å gå opp ytterligere opp fra 0,5 prosentpoeng til 0,75. Det burde heller vært tatt i to omganger, blant annet for også å se på renteutviklingen i statsrentene. De burde heller signalisert at ytterligere økning var sannsynlig fra neste år av, mener Pedersen.

Renteendringskalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned

- På et annuitetslån vil den likviditetsmessige effekten av en renteøkning bli annerledes. Når renten økes vil avdragsdelen bli mindre på lånet. Samlet sett vil derfor likviditetsendringen bli lavere enn renteøkningen.

For å se effekten av dette kan du bruke denne kalkulatoren

Skrur opp renten 1. mars
Statens penjonskassse (SPK) bekrefter at renten på boliglån til statsansatte vil øke.

- Påslaget i normrenten økes fra 0,5 til 1,25 prosentpoeng fra 1. mars 2014, slik at normrenten samsvarer bedre med ordinære renter på boliglån. Dette betyr at renten på SPKs boliglån også øker med 0,75 prosentpoeng fra samme dato, skriver SPK.

Normrenten er den laveste rente en arbeidsgiver kan gi på utlån til en arbeidstaker uten å bli beskattet for en særfordel. Utviklingen i rentemarkedet kombinert med metoden for å fastsette normrenten, har ført til at normrenten i dag er vesentlig lavere enn selv de beste boliglånsrentene. Dermed blir det beregnet for liten eller ingen økonomisk fordel av mange rimelige lån i arbeidsforhold.

- Dette er bakgrunnen for at påslaget i normrenten øker fra 0,5 til 1,25 prosentpoeng. Økningen av påslaget gjennomføres ved å vedta en endring i Finansdepartementets forskrift til skatteloven og vil påvirke normrenten fra 1. mars 2014, skriver SPK.

Slik beregnes renten
I hovedtariffavtalen i staten fremgår det at boliglån kan ytes med inntil 1,7 millioner kroner. Øvre lånegrense, som per i dag er 1,7 millioner kroner, er et forhandlingsspørsmål, mens renten følger normrenten som fastsettes av Finansdepartementet.

Normrenten beregnes med utgangspunkt i den effektive renten på 0-3 måneders statskasseveksler med et påslag på 0,5 prosentpoeng, og det er dette påslaget som øker med 0,75 prosentpoeng.

SPKs rente på boliglån følger normrenten og ligger i dag på 2,25 prosent. Med en økning på 0,75 prosentpoeng, vil SPK-renten stige til 3,0 prosent. Vanlig bankrente ligger rundt 3,75 prosent, og det betyr at SPKs boliglånsrente fortsatt vil være gunstig.

Dette betyr det i kroner og øre
spk.nos lånekalkulator kan eksisterende og potensielt nye kuner gå inn og sjekke hva en eventuell renteøkning vil koste

Under ser du et enkelt regneeksempel med nominell rente og månedlige avdrag, basert på et annuitetslån på 1.7 millioner kroner fordelt over 25 år

SPK-lån til dagens rente 2,25 prosent 7 418 kroner

SPK-lån til rente fra 1. mars 2014 3,0 prosent 8 082 kroner

Vanlig bankrente 3,75 prosent 8 757 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere