RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Statsstøtte til miljøfiender

Sist oppdatert:
Staten bruker milliardbeløp på å støtte den mest miljøfientlige nyhetsformidlingen. Nå sprekker enigheten fra 60-tallet.

Journalistene i tradisjonelle norske medier får mer statsstøtte per stilling enn norske bønder.

Samtidig blir nettmediene systematisk diskriminert, mens nullmoms betyr hundrevis av millioner av kroner i indirekte statsstøtte til aviser som VG, Dagens Næringsliv og de store regionavisene.

Nå brister demningen, og den første som har skjønt hvor horribelt regimet er, er Høyres mediepolitiske talsmann, Olemic Thommessen:

- Nettjournalistene er ikke dårligere, men det er en annen type journalistikk og har en kjappere form, mener Thommessen.

- Vi må klare å ta med oss den offentlige debatten og dybden som papir fortsatt står for videre på de nye plattformene.

Thommessen har helt rett, og også kulturminister Trond Giske har signalisert at han ønsker et nytt blikk på mediestøtten. De gamle mediene mottar 4,5 - 5,0 milliarder kroner i statsstøtte hvert eneste år gjennom kringkastingsavgift, direkte pressestøtte og nullmoms.

Til sammenlikning mottar ikke nettavisene fem øre, til tross for at flere og flere velger bort papiravisene, og til tross for at stadig flere yngre lesere foretrekker nett fremfor papir.

Problemet er at statsstøtten forsinker utviklingen og gjør det vanskeligere å bygge opp kvalitetsjournalistikk på nett.

– Vi trenger en plattformnøytral mediepolitikk med løsninger som kan bidra til å ta med papiravisenes kvaliteter inn i en ny nettid. Produksjonsstøtten bidrar ingenting i forhold til å utvikle nettredaksjonene. De bygger seg opp på et veldig snevert inntektsgrunnlag, sier Thommessen til VG.

Thommessen åpner for pressestøtte også til nettavisene, og han får følge av kulturminister Trond Giske, som sier til avisen at «vi må spørre oss selv om vi bruker pressestøtten på riktig måte».

Når hundrevis av millioner brukes på å støtte det dårligste miljøalternativet - som også yngre lesere flykter fra - burde svaret være åpenbart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere