RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Steensnæs forsvarer oljevalget

Sist oppdatert:
Mandag sa olje- og energiminister Einar Steensnæs tvert nei til oljeboring i Lofoten. Miljøhensynene ble for utfordrende, skriver Steensnæs i en kronikk i TV 2 Nettavisen.

Helårig petroleumsaktivitet i nordområdene

Olje- og energiminister Einar Steensnæs

I lys av resultatene fra utredningen av konsekvenser av helårig petroleumsvirksomhet i Lofoten – Barentshavet (ULB) og høringsuttalelsene til utredningen har regjeringen besluttet å åpne generelt for videre helårig petroleumsvirksomhet i de allerede åpnede områdene i Barentshavet syd, med visse unntak. Unntakene er de kystnære områdene i Troms og Finnmark og de særlig verdifulle områdene; polarfronten, iskanten, Bjørnøya og Tromsøflaket.

Snøhvitutbyggingen ble i 2002 godkjent av Stortinget. Dette feltet ligger delvis inne i Tromsøflaket. Det er viktig å knytte tilleggsressurser til feltet for å bedre økonomien. Regjeringen åpner derfor for at det kan letes etter tilleggsressurser av gass til Snøhvit, også på Tromsøflaket.

Oljedirektoratet anslår at 36 prosent av de uoppdagede ressursene på norsk kontinentalsokkel ligger i området som er omfattet av ULB. Dette er viktige ressurser som, dersom de blir påvist og utvunnet, kan gi store inntekter for samfunnet, og bidra til en videre utvikling av den norske petroleumsvirksomheten.

Når det gjelder Goliat ligger denne lisensen like utenfor Tromsøflaket. Regjeringen åpner for at rettighetshaverne på Goliat kan foreta de nødvendige avgrensningsboringene for å avklare om feltet kan bygges ut. Jeg vil imidlertid understreke at denne beslutningen ikke innebærer et endelig ja til utbygging av Goliatfeltet hvis dette skulle bli aktuelt. Dette må tas stilling til når rettighetshaverne fremmer sin utbyggingsplan. Det blir da opp til selskapene å demonstrere at en eventuell utbygging tar tilstrekkelig hensyn til miljøet og forurensningsfaren i området.

En videreføring av petroleumsaktivitet i Barentshavet nå er viktig for å muliggjøre at oljeindustrien kan bore tre brønner i konsesjonsbelagt område på Lopparyggen, Nordkappbassenget og Goliat, som de har foreslått i løpet av høsten 2004 og våren 2005. Dette vil gi verdifull informasjon om prospektiviteten i området, samtidig som det kan gi en positiv effekt på det lave aktivitetsnivået på sokkelen.

Spørsmålet om helårig petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten anser jeg som betydelig mer utfordrende sammenlignet med Barentshavet syd. Områdets spesielle karakter som gyteområde for viktige fiskeslag og områdets betydning som fangstområde gjør dette området spesielt utfordrende. Regjeringen har derfor besluttet at det ikke skal åpnes for videre petroleumsvirksomhet i Nordland VI. Regjeringen mener det til nå ikke er demonstrert at hensynet til fiskeriene og miljøet kan ivaretas på en tilfredsstillende måte ved oppstart av petroleumsvirksomhet i området. En nærmere vurdering av mulig petroleumsvirksomhet i dette området vil bli foretatt når den helhetlige forvaltningsplanen for Barentshavet foreligger. En vil da trolig ha en bedre oversikt over det samlede risikobildet i området. Dette innebærer at de to utvinningstillatelsene som er tildelt i området ikke kan gjenoppta sine aktiviteter og at nye tildelinger ikke vil bli foretatt.

Det er en grunnleggende forutsetning for regjeringens forslag at sikkerheten og beredskapen er fullt ut ivaretatt. Oljevernberedskapen må styrkes i forhold til dagens nivå. Jeg vil i samarbeid med andre berørte myndigheter sette strenge krav til beredskapen i området.

Petroleumsvirksomheten kan bidra til betydelig verdiskapning både lokalt og regionalt hvis forholdene legges til rette for det. Regjeringen legger betydelig vekt på at virksomheten legges an på en slik måte at den kan bidra til en verdiskapning i nærområdene i form av feltutbygging med anlegg på land og plassering av driftsorganisasjon. Vurderinger og krav om dette vil være aktuelt i forbindelse med utbyggingsplaner og feltspesifikke konsekvensutredninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere