RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Steinrike og ydmyke

Sist oppdatert:
Ikke siden fjerde kvartal 1999 har oljefondet levert en avkastning som i siste kvartal. Men det er ingen feite glis av den grunn.

Statens Petroleumsfond la på seg hele 166 milliarder kroner i første halvår 2003 til 775,5 milliarder kroner. I oljefondets historie er det bare de tre siste månedene i 1999 som slår avkastningen i siste kvartal.

- Vi har kommet bra ut, og levert en bra meravkastning, men vi skal være ydmyke for de gode resultatene og huske at ting svinger. Vi kan få negative resultater igjen, sier visesentralbanksjef i Norges Bank, Jarle Bergo.

Ei heller direktør i Norges Bank Kapitalforvaltning, Knut N. Kjær, lar seg lokke til å feire.

- Jeg er vant til at det svinger. Det vil være gode og dårlige kvartaler. Men det er avkastningen på lang sikt som er viktig, sier Knut N. Kjær til TV 2 Nettavisen.

Kritikken uteble ikke da oljefondet lakk penger. Fra inngangen til 2000 til høsten 2002 hadde den norske stat et papirtap på 83 milliarder kroner etter å ha investert i aksjer framfor tryggere obligasjoner.

Kjær mener mye av kritikken som kom da aksjekursene var lave var ”styrt av stemningen i markedet der og da”.

Det er registrert to brudd på Finansdepartementets retningslinjer for forvaltningen. En forvalter utenfor Norges Bank holdt et egenkapita-instrument som ikke var notert på godkjent børs, og en annen ekstern forvalter satt noen dager med en eierandel i et mindre selskap på 3,26 prosent, hvilket er mer enn den tillatte tre prosent-grensen.

Begge forholdene ble avdekket gjennom Norges Bank Kapitalforvaltnings egne rutiner og ble rettet opp uten kostnader for fondet.

- Dette er brudd med retningslinjene som er av en slik karakter at det skal mye til for å si opp en ekstern forvalter av den grunn, sier visesentralbanksjef Bergo.

Stortinget vedtok lov om Statens petroleumsfond i 1990. Finansdepartementet er ansvarlig for forvaltning av fondet, og har delegert den løpende forvaltningen til Norges Bank. Alle fondets midler er plassert i utenlandske finansielle objekter; obligasjoner, aksjer, pengemarkedspapirer og derivater.

Onsdag er Knut N. Kjær på plass i TV 2 Nettavisens redaksjon for å svare på lesernes spørsmål. Send inn ditt spørsmål her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere