RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stemte nei til Røkke-avtale

Foto: Scanpix (montasje)
Sist oppdatert:
Men småaksjonærene gikk fånyttes imot Røkke-kjøpene

FELIX AKER BRYGGE (NA24): Det har vært en svært turbulent tid siden like før påsken ble kjent at Aker ASA selger en rekke selskap og aksjer til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner. Mandag formiddag ble kjøpene endelig vedtatt av eierne.

NA24 - din næringslivsavis

Etter en offentlig drakamp man sjelden har sett varslet Regjeringen at den bøyde av når de fikk en generalforsamling i Aker Solutions der alle aksjonærene kan stemme for eller imot strategien bak kjøpene. Kjøpene er allerede gjennomført, og kan ikke uten videre reverseres.

46,17 prosent
Derfor ble det som ventet ikke store overraskelser på mandagens ekstraordinære generalforsamling i Aker Solutions siden staten gjennom Aker Holding AS allerede har stilt seg bak oppkjøpene. Uten store protester kunne styreformann Øyvind Eriksen i dag fastslå at transaksjonene mellom Aker Solutions og fire andre selskaper i Aker-sfæren er vedtatt. 126.517.257 aksjer av selskapets samlede aksjekapital var til stede, noe som tilsvarer 46,17 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stemte mot Røkke-kjøp
Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions startet med å redegjøre for den industrielle viktigheten av transaksjonene, og gikk i detalj inn på dypvanns brønnintervensjoner. Senere orienterte finansdirektør Leif Borge om den finansielle delen.

Etter disse presentasjonene ble åpnet for spørsmål fra generalforsamlingen. Ingen kritiske røster meldte seg. Ved avstemningen viste likevel flere at de hadde innvendinger mot kjøpene.

Flere av aksjonærene i Aker Solutions stemte nei til transaksjonene. Nordea-fondene, Alfred Berg Kapitalforvaltning og en privat aksjonær stemte alle mot. Opptellingen viser at de kritiske røstene ikke fikk gjennomslag blant de øvrige aksjonærene. Hele 92,62 prosent av de fremmøtte stemmene stemte for transaksjonene, og kun 7,37 prosent stemte mot.

Utfallet var gitt
Aker Holding der Aker, staten og den svenske Wallenberg-familien er eierne hadde på forhånd avtalt og flagget at de kom til å stemme for transaksjonen. Aker Holding eier rett over 40 prosent av alle aksjene i Aker Solutions. Kjell Inge Røkkes Aker eier 60 prosent av Aker Holding, mens staten ved Nærings- og handelsdepartementet eier 30 prosent. Wallenberg-familien eier henholdsvis 7,5 prosent og 2,5 prosent gjennom SAAB og Investor. (Saken fortsetter under bildet)

Forklarte finansene
I presentasjonen over de finansielle forholdene knyttet til kjøpene gjentar Aker Solutions hva de tidligere har sagt.

I 2009 blir kontantstrømmen negativt påvirket av kjøpet av de fire selskapene samt emisjonen i Aker Clean Carbon, og det er ventet at de også får et negativt bidrag på driften det første året. Fra 2010 vil de få en positiv kontantstrøm fra driften og denne vil vokse i 2011 og 2012. Driftsinvesteringene er ventet å falle i 2010 for så å øke igjen i 2011.

Likevel beholder Aker Solutions målet om å få et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på over 4,5 milliarder kroner i inneværende år.

Les også: Alt om Røkke-saken

Nye medlemmer i styret
Ida Helliesen og Mikael Lillius ble valgt som nye styremedlemmer under den ekstraordinære generalforsamlingen. Dette var i tråd med innstillingen fra valgkomiteen til selskapet.

Begge ble valgt som styremedlemmer for perioden frem til selskapets ordinære generalforsamling i 2011.

Aker Holding hadde bedt om at det velges et nytt uavhengig styremedlem, og i tillegg skulle Heidi M. Petersen erstattes. Petersen forlot styret i protest med hvordan prosessen rundt Aker-transaksjonene gikk.

Styret består nå av konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker som formann og Kjell Inge Røkke. I tillegg er Lone Fønss Schrøder og Vibeke Hammer Madsen styremedlemmer mens Atle Teigland, Åsmund Knutsen, Arild Håvik og Arve Toft er valgt av de ansatte.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere