RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stenger skattesmutthull for boliglån

(Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Til nå har fastrentelån vært skattemessig spesielt gunstig. Neste år stenger finansminister Per-Kristian Foss smutthullet, og det er få som har bruk for det før nyttår.

Frem til nå har fastrentelån hatt en underlig skattemessig fordel. Dersom du som låntager velger å gå ut av et fastrentelån før bindingstiden er over, vil du måtte betale banken et beløp for å slippe ut - hvis nivået på fastrentelån i mellomtiden har falt. Dette får du fradrag for på skatten.

Men dersom rentenivået i mellomtiden har steget, vil du få utbetalt en gevinst hvis du går ut av avtalen. Denne gevinsten har merkelig nok ikke vært ansett som skattepliktig, etter at dette kom opp som en sak for noen år siden.

Det normale når det gjelder skatt er at dersom et tap er fradragsberettiget, er også en gevinst skattepliktig. Reglene for fastrentelån har, i teorien, gjort det gunstig å spekulere i å gå ut og inn av fastrenteavtaler.

Stenges

Men nå stenges smutthullet. I statsbudsjettet for neste år påpekes det at dagens praksis synes ubegrunnet, og det foreslås å innføre skatteplikt for gevinster ved å gå ut av fastrentelån.

Departementet mener bankene aktivt har brukt den gunstige skattesituasjonen for å markedsføre fastrentelån.

Få i dag

Det spesielle med dagens situasjon er at fastrentenivået nå er meget lavt. Det betyr at nesten alle som har fastrentelån ville tape på å gå ut av lånet. Det er altså nesten ingen som ligger inne med en underkursgevinst som er skattefri før nyttår.

Det bekreftes av forbrukerøkonom Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

- Det er marginalt nå, men i et fremtidig perspektiv vil det jo kunne blitt flere, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Uansett mener hun det er viktigere for låntagerne at fradragsretten ved tap opprettholdes, da man kan komme i en uventet situasjon som gjør at en fastrenteavtale må brytes, for eksempel ved skilsmisse og lignende.

Hun tror uansett ikke at mange forbrukere spekulerer i fastrenteavtaler av skattehensyn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere