RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterk krone svekker oljefondet

Sist oppdatert:
Etter at Statens Petroleumsfond tidlig i oktober snuste på 1000 milliarder kroner, har fondet falt tilbake igjen, og faktisk krympet ved utgangen av oktober.

Tall TV 2 Nettavisen har hentet ut av den månedlige balanseoppstillingen til Norges Bank viser at Statens Petroleumsfond faktisk falt i verdi i oktober.

Hittil i år har fondet, som ledes av Knut Kjær, økt kraftig i verdi, primært på grunn av den høye oljeprisen, men investeringene i aksjer og obligasjoner har også gitt positiv effekt.

Men i oktober buttet det, og fondet falt faktisk i verdi fra 987 til 984 milliarder. Tidlig i måneden var fondet trolig rundt 1000 milliarder, men kombinasjonen av fallende aksjekurser og en kraftig styrket krone svekket verdien utover i måneden.

Dette gjelder altså når man måler fondet i kroner, fordi en sterk krone gjør at verdien av de utenlandske verdipapirene blir mindre. Norges Bank, som forvalter fondet, legger selv hovedvekt på avkastningen målt i utenlandsk valuta.

Fortsatt er det uansett en solid økning i fondet siden nyttår, da det var på 845 milliarder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere