RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sterkeste krone på over to år

Sist oppdatert:
Kronen har torsdag nådd sitt sterkeste nivå mot euro siden 2003. - Utlendingene ser at det går så det griner her i landet, sier sjeføkonom Steinar Juel.

Torsdag morgen har vi for første gang siden april 2003 opplevd at en euro har kostet så lite som 7,76 kroner. Ved årsskiftet var kursen 8,23 kroner, og i begynnelsen av 2004 kostet en euro over 8,80 kroner. Dette gjør europaferien billigere - men det gjør også norsk eksport dyrere og mindre konkurransedyktig.

Det er flere forhold som gjør at kronen stiger i kurs.

- Utlendingene ser at det går så det griner her i landet, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til TV 2 Nettavisen. I bankens morgenrapport påpeker han flere forhold bare det siste døgnet:

I går offentliggjorde Norges Bank resultatene fra en periodisk spørreundersøkelse, som viste at norske bedrifter venter sterkere sysselsettingsvekst fremover. De er også meget optimistiske når det gjelder lønnsomheten. Fra Statistisk sentralbyrå kom det også industritall fra juli, som Nordea mener bekrefter tendensen med en bred fremgang for industrien. I tillegg påpeker Nordea at det i går kom tall som viser rekordhøye innbetalinger av oljeskatt, hvor ett av to forfall er 1. oktober. Oljeselskapene må kjøpe kroner for å betale skatten.

Juel sier det også er fokus på valget, og muligheten for at en ny regjering vil øke offentlig pengebruk, noe som igjen kan føre til at Norges Bank tråkker på bremsen ved å heve renten, og dermed gjør det enda mer attraktivt å eie kroner.

I tillegg peker Juel på at det kommer nye inflasjonstall fredag, noe som kan gi nye impulser til valuta- og rentemarkedene.

- Noe å tenke på
Det ironiske er - som alltid - at dersom investorene kjøper for mange kroner, og presser kursen for høyt, kan det skremme Norges Bank fra å heve renten videre - av frykt for et nytt sjokk for eksportindustrien - slik vi så i 2002. Da gikk eurokursen fra 8 kroner til under 7,30 i løpet av året - akkompagnert av hyl og skrik fra industrien som opplevde å bli priset ut av markedene sine.

Norges Bank endret 1. juli styringsrenten for første gang siden våren 2004. Renten ble satt opp fra 1,75 til 2,0 prosent, og Norges Bank har signalisert en langsom og gradvis oppgang i renten fremover.

- Hvis vi kommer ned mot 7,70, 7,65 og 7,60 kroner mot euro, i tillegg til inflasjonstall som viser at inflasjonen er på vei ned, så får Norges Bank noe å tenke på, sier Juel.

Skal mye til
Han tror likevel det skal mye til at Norges Bank fraviker sin plan om gradvis og forsiktig renteheving. Nordea tror sentralbanken hever renten med 0,25 prosentpoeng i november.

En annen storbank, DnB NOR Markets, skriver i sin morgenrapport at dagens kronekurs mot euro ikke automatisk er til hinder for at renten kan settes opp, men særlig behagelig vil det ikke være.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere