RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoler på apotekeren

(Foto: Scanpix)
Sist oppdatert:
Apotekene har fått sterk konkurranse fra dagligvarebutikker og bensinstasjoner på salget at reseptfrie legemidler. Likevel foretrekker seks av ti å handle på apoteket.

Siden november i fjor har forbrukere kunnet kjøpe reseptfrie legemidler i dagligvareforretninger, bensinstasjoner, kiosker og andre utsalgssteder. Landets 526 apoteker har fått konkurranse fra totalt har 5100 andre utsalgssteder.

Likevel frykter ikke apotekene for fremtiden. Fremdeles foretrekker publikum å kjøpe sine medisiner hos en fagkyndig forhandler, skal vi tro apotekbransjen selv. En undersøkelse foretatt av Analysehuset AS for Norges Apotekerforening viser nemlig at 64 prosent av befolkningen fortetrekker å handle reseptfrie legemidler på apoteket.

- Vi tror muligheten til å få informasjon er viktig for mange mennesker, og den muligheten er bare til stede i apotek, sier administrerende direktør Kai Finsnes i Norges Apotekerforening til TV 2 Nettavisen.

Rådgivning er viktig
Totalt oppgir 78 prosent at rådgivning er viktig når de skal handle reseptfrie legemidler. De øvrige utsalgsstedene har ikke lov til å gi råd til kundene om legemidler, det er forbeholdt kvalifisert fagpersonale.

- Jeg tror denne tendensen vil være gyldig også på lang sikt. Dagens forbrukere er godt orienterte og ønsker god informasjon, sier Finsnes.

Kvinner, eldre og folk på Østlandet er mest tilbøyelige til å velge apotek. Det er også disse gruppene som er mest fornøyde og har størst tillit til apotekene. Totalt svarer åtte av ti i undersøkelsen at de er godt fornøyd med apoteket sitt.

Taper markedsandeler
Apotekbransjen har tapt markedsandeler siden november. Det er neppe noen overraskelse, gitt at det nå finnes ti ganger så mange utsalgssteder for reseptfrie legemidler utenom apotekene. Kai Finsnes tror tapet har vært størst på de mest populære legemidlene, som forbrukerne kjenner godt til fra før.

- Vårt inntrykk er at apotekene har hatt en omsetningsnedgang på rundt 30 prosent for de mest populære reseptfrie legemidlene, som smertestillende og nesespray, men det er for tidlig å komme med noen endelige svar på det, sier Finsnes.

Ifølge dagligvarebransjen har dagligvarekjedene vunnet en andel på 20 prosent av markedet for reseptfrie legemidler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere