RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stoltenbergs vinnere

Sist oppdatert:
Nybakte fedre, småbarnsforeldre og ungdom er de store vinnerne i Stoltenberg-regjeringens erklæring. Les erklæringen her.

Se bildekarusell fra Soria Moria nederst i saken.

Også lavtlønte og fagforeningsmedlemmer vil komme godt ut av politikken som den rødgrønne regjeringen planlegger å føre de neste fire årene.

Diskusjonen er i gang på Veggavisen. Bli med du også!

Fem nye uker
Blivende fedre har særlig grunn til å smile over regjeringserklæringen. De rødgrønne vil utvide foreldrepermisjonen med 5 uker, hvor alle de nye ukene forbeholdes far. Dermed er far sikret ti ukers betalt permisjon.

De rødgrønne planlegger også å senke prisen på barnehageplasser og SFO, og lover gratis frukt og grønt på skolen. Fra nyttår blir prisen på en barnehageplass 2250 kroner, og i 2007 skal den videre ned til 1750 kroner.

Elever i videregående skoler skal også få gratis læremidler, lover den nye regjeringen. Ungdom skal dessuten få tjene mer med de rødgrønne ved makta.

Samboere slipper avgift
Stoltenberg-regjeringen takker fagforeningene for valgkampinnsatsen og dobler fradraget for fagforeningskontigenten, fra 1800 til 3600 kroner.

Andre vinnere er samboere og de frivillige organisasjonene. Regjeringen vil beholde fradraget for gaver til frivillige organisasjoner.

Samboere som har bodd sammen i to år eller mer skal ha samme fritak for arveavgift som ektepar. Ungdom kan glede seg over at den nye regjeringen ønsker å øke fribeløpet, altså beløpet de kan tjene før de må betale skatt.

Billigere bensin
Innbyggerne i distriktene kan også kalle seg vinnere. Innbyggere ute i distriktene kan nå få flere statlige arbeidsplasser.

Regjeringen vil legge om bilavgiftene for «å stimulere til sikrere og mer miljøvennlige biler». Dette innebærer blant annet at regjeringen åpner for muligheten for hybridbiler i kollektivfeltet.

I tillegg ønsker den nye regjeringen å gjeninnføre fraktutjevningsordningen på drivstoff. Dette vil føre til at bensin og diesel vil bli billigere for folk i distriktene.

Andre vinnere er fergebrukere ute i distriktene. SVs nye finansminister Kristin Halvorsen vil nemlig utrede om det er mulig å gjøre riksvegfergene gratis.

Rettferdig inntektsfordeling
Regjeringen satser også tradisjonelt på å jevne ut forskjellene i samfunnet med å justere skattesystemet på flere punkter.

«Vi vil arbeide for et skattesystem som gir stabile inntekter til fellesskapet, bidrar til rettferdig fordeling, et bedre miljø, fremmer sysselsettingen i hele landet og som bedrer økonomiens virkemåte. Skattesystemet skal sterkere enn i dag bidra til en mer rettferdig inntektsfordeling i samfunnet. Det skal innføres skatt på aksjeutbytte. Vi vil gjennomføre de vedtatte endringene i skattesystemet», skriver partiene i erklæringen.

Her følger en oversikt over satsningsområder innen skatt:

- Jevne ut forskjellen i beskatningen av henholdsvis arbeids- og kapitalinntekter. Dette kommer de lavtlønte til gode. Innfører skatt på aksjeutbytte
- Videreføre det samlede skatte- og avgiftsnivået som gjaldt for 2004
- Gjeninnføre grunnavgiften på engangsemballasje
- Styrke skatteetaten og intensivere arbeidet mot svart arbeid og skatteunndragelser
- Gjøre generasjonsskifte i familiebedrifter lettere ved å gjennomgå arveavgiften


Satser på stabilitet
Når det gjelder den økonomiske politikken, ønsker den nye regjeringen å bidra til en stabil økonomisk utvikling både på kort og lang sikt.

«Vi vil føre en finanspolitikk som bidrar til en stabil økonomisk utvikling både på kort og lang sikt. Vi legger til grunn handlingsregelen for budsjettpolitikken. Over tid skal bruken av petroleumsinntekter tilsvare realavkastningen av Petroleumsfondet slik at også kommende generasjoner får nyte godt av petroleumsformuen. Finanspolitikken skal brukes til å jevne ut svingningene i økonomien for å holde arbeidsledigheten nede», heter det i erklæringen.

Det betyr at Stoltenberg vil kjøre en ansvarlig politikk.

- De sier at de skal være ansvarlige, men om de faktisk velger å være det eller om de velger å innfri valgløftene, i hvert fall SVs valgløfter, blir spennende å se, sier aksjestrateg Petter Hermanrud i First Securities til TV 2 Nettavisen.

- Jeg regner med en politikk som blir mindre ansvarlig enn handlingsregelen tilsier, men mer ansvarlig enn valgløftene, sier Hermanrud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere