RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storbruk av oljepenger

Dersom regjeringen får gjennomslag for sine planer, går det mot rekordbruk av midler fra det norske oljefondet i budsjettet neste år.

Regjeringen planlegger å bruke mer oljepenger enn de 4 prosent i avkastning på oljefondet som er fastsatt i handlingsregelen også neste år.

Åpner for skjønn

Finansminister Per-Kristian Foss (H) vil ikke nevne tall, men sier til NTB at noen mekanisk anvendelse av 4-prosentregelen ikke er aktuelt for statsbudsjettet 2004.

Foss mener verdifallet på verdens børser fortsatt åpner for at regjeringen kan bruke skjønn når den skal avgjøre hvor mye oljepenger som kan benyttes i statsbudsjettet for neste år. Beregninger som ble gjort da Stortinget vedtok et inflasjonsmål på 2,5 prosent for pengepolitikken, og en bruk av fire prosent i forventet avkastning fra Statens Petroleumsfond i finanspolitikken.

Betydelig vekst

-Vi ligger fortsatt godt under disse anslagene, selv om oljefondet har vokst betydelig i den senere tid, sier finansministeren.

Finansministeren bekrefter at det foreligger nye prognoser for størrelsen på Statens Petroleumsfond enn dem som er gjengitt i revidert nasjonalbudsjett fra mai i år. I neste uke legger fondet fram tall for 2. kvartal som mange analytikere har anslått så høyt at verdien av oljefondet trolig kan havne nærmere 900 milliarder kroner ved årsskiftet.

Det er fire prosent av verdien av fondet ved budsjettårets start som handlingsregelen bygger på. Verdien blir dessuten omregnet til norske kroner, og en svekket krone øker derfor fondets verdi i vår egen valuta.

Nye budsjettforhandlinger

I inneværende år ligger det an til at regjeringen med Stortingsflertallets støtte benytter 5,7 prosent av oljefondets verdi.

En viss svikt i skatteinntekter og økende ledighet, samt vekst i trygdeutgifter tilsier at Bondevik-regjeringen vil være tvunget til å legge beslag på mer oljepenger enn i noe tidligere budsjett.

Mandag og tirsdag neste uke skal regjeringen møtes for å gjenoppta budsjettbehandlingen etter sommerferien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere