RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Storeksport av strøm

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norske kraftverk produserer mer strøm enn på lenge. Stadig mer sendes ut av landet.

Turbinene spinner for harde livet i norske kraftverk. I september ble det produsert 9.541 GWh. Det er nesten 20 prosent sterkere enn september i fjor.

Ny situasjon
Forbruker av strøm steg ikke i takt med veksten i produksjonen. Med en økning i forbruket på kun 1,8 prosent ble det mye strøm til overs som ble solgt ut av landet.

Til sammen ble nær en tidel av kraften eksportert ut, men samtidig ble noe strøm importert, og nettoeksporten endte på 626 GWh.

Siden september i fjor har situasjonen blitt snudd fullstendig på hodet. I fjor var det en nettoimport av kraft på 726 GWh i september.

Best med spotpris
Det store kraftoverskuddet i Norge har ikke fått strømprisene til å stupe her til lands, men har bremset effekten av innføringen av CO2-kvoter.

Lørdag falt spotprisen på strøm ned til under 20 øre per kilowattime, men det er få forbrukere som har hatt gleden av det siste prisfallet. Etter kuldeperioden i midten av oktober skrudde nemlig de fleste kraftselskapene opp prisen på standard variabel – avtalen de fleste kundene bruker. De som derimot har valgt spotpris med påslag kan i disse dager glede seg over virkelig billig novemberstrøm.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere