RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Storfest på børsen

Sist oppdatert:
Oslo Børs endte i pluss for fjerde dag på rad tirsdag, og hovedindeksen karret seg over 200 poeng. It-aksjene ledet an, mens DnB NOR nådde tidenes høyeste sluttnotering.

Det var mange som hadde grunn til å gni seg i hendene ved Oslo Børs tirsdag. Store shipping-selskaper som Frontline, RCCL og Stolt-Nielsen kunne vise tl en oppgang på 3-4 prosent, og det samme kunne flere ledende it-selskaper.

It-indeksen endte til slutt pene 1,6 prosent opp. Tandberg nøyde seg med en oppgang på 0,8 prosent, mens Tandberg Television og FAST begge steg over 3 prosent. Samtlige ble imidlertid slått ned i støvlene av Birdstep, som endte 8,5 prosent opp.

Bank og finans er fortsatt i støtet ved Oslo Børs. Tirsdag endte DnB NOR 2 prosent opp til 51,50 kroner, og det er tidenes beste sluttnotering for landets største bank. Aksjemarkedet mener nå DnB NOR er verdt over 68 milliarder kroner.

Storebrand gjorde det nesten like bra med en oppgang på 1,6 prosent.

Storkontrakt

Tirsdag ble en jubeldag av de sjeldne også for Aker Kværner og hovedaksjonær Kjell Inge Røkke. I morgentimene ble det kjent at selskapet har halt i land en intensjonsavtale i forbindelse med utbyggingen av kjempefeltet Kashagan i Kasakhstan.

Hundrevis av eksperter hos det italienske oljeselskapet Agip har i årevis sittet og klødd seg i hodet og spekulert på hvordan de skulle få opp oljen i Kashagan, som er et av de største funnene som er gjort i verden de siste årene. Feltet ligger på svært grunt vann i Det Kaspiske Hav - alt for grunt for å komme til med for eksempel tradisjonelle boreinnretninger. Isdannelse vinterstid skal også ha representert store tekniske utfordringer.

Også miljøutfordringene har vært enorme; feltet befinner seg midt i et viktig gyteområde for fiskearten beluga, som igjen står for rognproduksjonen til den eksklusive kaviaren fra Kaspihavet.

En fot innenfor

Operatøren Agip bestemte seg til slutt for å bygge sju lektere og plassere det tekniske utstyret på disse i den første fasen av utbyggingen. Tirsdag ble det kjent at Agip har undertegnet en intensjonsavtale med norske Aker Kværner for prosjektering og bygging av lekterme.

Aker Kværner anslår kontraktsverdien til 1,5 milliarder kroner i denne omgang. Samtidig legger ikke selskapet skjul på at det kan bli mer: Den første utbyggingskontrakten betyr at Aker Kværner får en fot innenfor, og vil stå fremst i køen når kontrakter skal tildeles i de neste fasene av gigant-utbyggingen. Operatøren regner med at utbyggingsperioden blir på cirka 15 år.

I aksjemarkedet ble nyheten om gjennombruddet i Kasakhstan tatt vel imot, og aksjekursen endte 3,3 prosent opp til 126 kroner. Det er bare fem kroner under kursrekorden på 131 kroner siden «nye» Aker Kværner ble børsnotert i april i år.

Også Røkke-kontrollerte Kværner steg svakt tirsdag.

Hovedindeksen endte til slutt på 200,31 poeng, opp 1,05 prosent i forhold til i går.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere