RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stortest av mp3-spillere

Sist oppdatert:
Har du vurdert å kjøpe en mp3-spiller, men vet ikke hvilken? Vi har testet hele 22 spillere, og har funnet de beste.

Mp3-spillere blir stadig mer populært, og det finnes knapt noen som ikke har tilgang til en spiller. Utviklingen går likevel fort, og spillerne som var populære for et år siden, henger i dag langt etter. Resultatet er at en gjerne ønsker å bytte ofte.

Merk: Denne testen ble skrevet i desember, og prisingen av enkelte produkter kan ha endret seg.

«Alle» lager spillere
Problemet med mp3-spillere er at det ser ut til å være et produkt som «alle» skal produsere. Det fører til at markedet nærmest flommer over av mer eller mindre gode spillere. Det er derfor ikke en enkel oppgave du står overfor hvis du ønsker å kjøpe deg en ny mp3-spiller.

Vi har tatt en titt på 22 forskjellige spillere for å finne ut hvilken du bør velge. Spillerne presenter vi i to artikler.

Denne artikkelen tar for seg de tradisjonelle minnebaserte spillerne som er små og egner seg spesielt godt til trening.

Kun rene spillere
Vi har kun sett på rene mp3-spillere. Det finnes en lang rekke mobiltelefoner med mer eller mindre gode mp3-løsninger, men dette stiller seg i en egen kategori som vi ikke ser på denne gangen.

 

iPod Shuffle

Apple er det første selskapet som har klart å lage oppstandelse rundt en dyr mp3-spiller uten funksjoner. Vi er ikke imponert. Selv om det er en iPod, er designet kjedelig og argumentene for å kjøpe spilleren fraværene.

At dette er en av de svært få små spillerne som krever at du benytter et eget program for overføring hjelper ikke på. Det finnes langt bedre alternativer. Litt avhengig av hvor du kjøper spilleren, avgjør prisen om dette er terningkast 1 eller 2.

Pris 1 GB: 1.149 kroner hos Apple

MSI Mega Stick 511

Dette er en relativt gammel spiller uten mange funksjoner. Selv om den ikke var banebrytende da den kom på markedet, viser den godt hvorfor mp3-spillere bør byttes ut. Den er stor, klumpete, spilleren føles skrøpelig og lyden er langt fra på topp.

Kjøper du denne, er det utelukkende på grunn av den hyggelige prisen, samt at den fungerer som en minnepinne som kan plugges rett inn i alle USB-porter for overføring av filer.

Pris 1 GB: ca 800 kroner

Asono Play

Dette er den nedstrippede versjonen av den første norske mp3-spilleren på markedet. Den har ikke noe display og er på mange måter en direkte konkurrent til iPod Shuffle. Spilleren tilbyr flere funksjoner enn sin konkurrent fra Apple, men brukervennligheten på en mp3-spiller uten display er begrenset.

Spillerens design engasjerer både på godt og vondt, men det er liten tvil om at spilleren tilbyr alt for lite funksjonalitet og lagringsplass i forhold til prisen.

Pris 1 GB: ca. 1.300 kroner

iRiver T30

iRiver T-serie er i bunn og grunn tre identiske spiller rent funksjonelt. Alle har fantastisk lyd, gode medfølgende ørepropper og mulighet for å ta opp lyd fra både mikrofon og andre musikkenheter. Forskjellen ligger derimot i batteriet, designet og brukervennligheten gjennom forskjellige måter å styre spilleren på.

T30 fremstår som den dårligste løsningen av de tre spillerne. Den er klumpete og har ikke helt topp batterikapasitet. I tillegg er den langt mindre brukervennlig enn T10. Spilleren fungerer kun med Windows XP med Windows Media Player 10 installert.

Pris 1 GB: ca. 1.400 kroner

Asono Mica

Dette er den første norske mp3-spilleren, og skiller seg voldsomt ut med sitt design. Funksjonsmessig overbeviser den ikke med blant annet dårlig overføringshastighet, og prisen er skyhøy i forhold til konkurrentene. Dette er en spiller du kjøper hvis du liker designet, hvis ikke velger du en annen.

Pris 512 MB: ca. 1.300 kroner

Packard Bell Audio Star

Dette er en spiller som forsøker å være noe den ikke er. Spilleren kan i utgangspunktet vise små videfilmer, men i praksis er denne ikke denne funksjonen verdt mye. Til det er displayet for lite, og du må konvertere alle videosnutter til et eget format for at den skal fungere. Igjen sitter vi med en relativt stor, billig og småelegant spiller som faller litt mellom to stoler.

Pris 1 GB: ca. 1.000 kroner

Packard Bell Audio Twin

Dette er nisjespilleren for de som ønsker å dele musikken med andre. Audio Share har to utganger for hodetelefoner, slik at to personer kan høre på musikken samtidig. Perfekt for småbarnsforeldre som vil at barna i baksetet skal ha noe å høre på sammen, som de helst ikke vil høre selv.

Utover å ha to utganger for hodetelefoner, er dette en svært enkel og billig spiller uten de store høydepunktene.

Pris 1 GB: ca. 900 kroner

iRiver T20

T20 er den minste spilleren i iRivers T-serie, som i utgangspunktet er et kvalitetsstempel. Til tross for at den er liten, har spilleren en integrert USB-plugg som gjør at du kan sette spilleren direkte inn i en hvilken som helst USB-port for overføring av filer. Displayet er det minste i denne testen. Den fungerer dermed ikke for de som ser dårlig, og oversiktligheten på displayet blir ikke den beste. Det gjør det ikke enklere at knappene har mange forskjellige funksjoner som det tar seg litt tid å få inn i fingrene.

At spilleren er liten gjør også at batteriet ikke er den største, og spilleren har derfor bare 14 timers batterikapasitet, mot 20 og 53 på sine navnebrødre. Dette er likevel på høyde med de fleste andre spillere i denne kategorien. Spilleren fungerer kun med Windows XP med Windows Media Player 10 installert.

Pris 1 GB: ca. 1.500 kroner

Asono AB-300

Asono satser ikke bare på rene egenutviklede spillere. De fleste av spillerne til selskapet er utviklet i samarbeid med de koreanske produsentene. Dette er også tilfellet med deres nye AB-serie.

AB-300 er en typisk billigspiller, og har på mange måter flere likhetstrekk med MSI Mega Stick i utseende og funksjonalitet. Det inkluderer at USP-kontakten er integret i selve spilleren, slik at egne kabler ikke er nødvendig. Asono-spilleren har derimot større og bedre display, den ser bedre ut, er marginalt mindre og føles langt mer solid. Br ukervennligheten er også langt bedre.

Pris 512 MB: ca. 550 kroner

Creative Zen Nano Plus

Nano er et navn som de fleste forbinder med iPod, men Creative lanserte faktisk sin Nano-spiller før Apple. Zen Nano Plus er en enkel liten spiller. Spilleren er identisk med den gamle MuVo x200-serien.

Nano Plus har opp til 18 timers batterikapasitet, og et display som er like lite som vi finner på iRiver T20. Creative har likevel klart å gjøre dette oversiktlig og fint. Lydkvaliteten er som alltid god på Creative-produkter, og i tillegg kan spilleren ta opp fra en innebygget mikrofon og andre lydkilder. Alt i alt en

Pris 1 GB: ca. 1.150 kroner

iAudio 5

Dette er en av de få spilleren på markedet som virkelig tilbyr god kapasitet, selv om det benyttes flash-minne. Den har et godt brukergrensesnitt, og mange funksjoner, inkludert å ta opp fra eksterne lydkilder i mp3-format. Det største plusset med spilleren er uansett den svært gode lyden.

Problemet med spilleren er at den er stor og klumpete, og prisen er veldig høy. Det er vanskelig å se at de ekstra funksjonene på spilleren rettferdiggjør at 2 gb-versjonen er langt dyrere enn en iPod Nano med dobbelt så mye minne, men lydkvaliteten er virkelig et stort pluss.

Pris 2 GB: ca. 2.700 kroner

Sony NW-A608

Denne lille og elegante spilleren er noe for deg som ikke orker lange pauser uten mp3-spilleren mens den står på lading. For det første er batterilevetiden i seg selv eksepsjonelt god, og du lader spilleren 80 prosent full på bare tre minutter. Spilleren kommer med minnekapasitet helt opp til 2 GB, og til tross for den lille størrelsen er brukervennligheten god. Lyden er også på topp, selv om vi kunne tenkt oss litt høyere max-volum. Det som trekker ned Sonys eget program for musikkoverføring, som er unødvendig tungvindt og klossete.

Pris 2 GB: Ca 2.300 kroner

Asono AB-600

Asono AB-600 er toppversjonen i Asonos nye AB-serie. Den er utstyrt med en gigabyte minne, har et stort display, god brukervennlighet og en svært hyggelig pris. Til tross for at spilleren benytter et AAA-batteri, holder dette til nesten 15 timers avspilling av muskk. Spilleren for deg som vil ha en rimelig og enkel mp3-spiller, som likevel tilbyr god funksjonalitet. Det eneste virkelig negative med den billige spilleren er at den mangler litt trykk i lyden.

Pris 1 GB: ca. 1.000 kroner

iRiver T10

Dette er en spiller i iRivers T-serie med både store høydepunkter og bunnpunkter. Fordelene er utvilsomt lyden, brukervennligheten, ergonomien og den helt fantastiske batterikapasiteten som ingen andre spillere på markedet kan måle seg mot. Spilleren er også den eneste i T-serien som er utstyrt med fargedisplay.

Det som derimot ikke er så flott med spilleren er designet som få, om noen, vil påstå er lekkert, og prisen som er relativt stiv. Kan du leve med at spilleren ikke er den lekreste på markedet, er dette en juvel på de fleste andre måter. Spilleren fungerer kun med Windows XP med Windows Media Player 10 installert.

Pris 1 GB: ca. 1.600 kroner

iPod Nano

Mens iPod Shuffle i det store og det hele er en gedigen skuffelse, er iPod Nano et virkelig flott produkt. Desegnet er elegant, den er svært tynn, brukervennligheten er bedre enn alle andre spillere på maredet og kapasiteten er fenomenal til å være flash-basert på opp til 4 gigabyte.

Alt i alt en av markedes beste mp3-spillere, til tross for mange klager på at displayet blir ripete, og noen antydninger om at Apple satser mindre på lydkvalitet nå enn tidligere. Kjøper du 4 gigabyte-versjonen er prisen relativt hyggelig i forhold til kapasiteten. Et påfallende negativt element er litt knapp batterikapasitet. Men i det store og hele kan en se gjennom fingrene på dette.

Pris 4 GB: ca. 2.200 kroner

Les test av harddiskbaserte mp3-spillere her.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere