RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streik hos matvaregrossistene

Sist oppdatert:
Det blir matstreik fra i morgen. Det ble klart etter at forhandlingene brøt sammen tirsdag kveld. Og streiken kan bli langvarig. Slik blir du rammet.

- Jeg må bare meddele at det ikke var mulig å legge fram noe forslag som partene kunne enes om. Det har derfor ingen hensikt å fortsette, sa meklingsmann Dag Nafstad til pressen en drøy time før meklingsfristen utløp tirsdag.

Hovedproblemet var arbeidstakernes krav om et eget tarifftillegg på 1,4 prosent for fagorganiserte.

Brått slutt
Dette kravet ble blankt avvist av arbeidsgiverorganisasjonen Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

- Forhandlingene ble veldig brått ferdig. Vi bare sto og spant, så Riksmeklingsmannen konkluderte før det siste møtet klokken 21 at det ikke var grunnlag til å legge fram en skisse, sier informasjonsdirektør Jarle Hammerstad i HSH til TV 2 Nettavisen.

- Vi er selvfølgelig veldig skuffet og ikke minst overrasket. Arbeidstakerne presenterte helt aparte krav i forhold til tidligere forhandlinger og hva som er prinsipper i norsk arbeidsliv, legger han til.

Innstilt på langvarig streik
Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) har sammen med Yrkestrafikkforbundet (YTF) og Prifo forhandlet på vegne av transportarbeiderne. Forbundsleder Per Østvold i NTF sier det ble klart allerede tidlig på dagen i dag at det ikke ville være mulig å komme fram til en løsning.

- I løpet av dagen i dag har vi skjønt at det har vært så lite bevegelse at dette ikke ville nytte. Vi har egentlig bare ventet at meklingsmannen skulle kaste kortene. HSH signaliserte tidlig på dagen at de ikke ville rikke seg, og vi har stått på vårt, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Østvold er transportarbeiderne innstilt på en langvarig streik.

- Det er ikke morsomt å streike, men vi er mentalt forberedt. Vi har fått mange signaler fra medlemmene de siste dagene hvor viljen til å ta denne streiken har vært stor. Denne streiken skal ikke avgjøres med tvungen lønnsnemnd. Dette skal avgjøres med rene våpen. Vi skal holde ut om det tar en, to, tre eller fire uker. Vi skal holde ut en dag lenger enn HSH, sier han.

Tørrvarer forsvinner
En streik vil kunne gå hardt utover utvalget i matvarehyllene. Disse butikkene rammes.

Melk vil du fortsatt få kjøpe, men over halvparten av utvalget i matbutikkene vil gradvis forsvinne hvis det blir streik fra i morgen. Her ser du hvilke varer som blir borte.

Butikkenes beholdning av tørrvarer som supper, sauser, boksmat, bleier, deler av meieriproduktene, deler av ølsortimentet, frukt og grøntvarer til enkelte butikker vil etterhvert skrumpe inn

- Vi har en dekningsgrad på mellom 55 og 60 prosent som går gjennom grossistlager. Utkjøring av disse produktene stanser fra og med onsdag morgen dersom vi ikke kommer til enighet, sa nestleder Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet til TV 2 Nettavisen onsdag morgen.

Rammer Østlandet
Østlandet og Agder/Rogaland vil merke følgene av streiken hardest. På Østlandet er det butikkene i Norgesgruppen (Kiwi, Joker, Meny, Ultra og Spar) og Rema 1000 som etter hvert får mindre tørrvarer i hyllene.

I Agder og Rogaland er det ICA og Rimi som får problemer. Butikkene i Coop-kjeden (Prix, Obs og Coop) berøres ikke av streiken. Her er de ansatte organisert i Handel og Kontor, som ikke omfattes av meklingen.

Trapper opp lørdag
Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), Yrkestrafikkforbundet (YTF) og Prifo tar ut 700 arbeidere i streik onsdag 21. april. 24. april tas ytterlige 200 transportarbeidre ut i streik.

Opptrappingen omfatter sju bedrifter i Oslo, Oppland, Sør-Trøndelag og Rogaland.

Ifølge de tre organisasjonene vil dette ramme leveransene av frukt og grønt til Kiwi, Ultra, Spar, Joker og Bunnpris i Oppland, Hedmark og Rogaland, samt levering av frukt og grønt til ICA, Rimi og Maxi i Oppland og Hedmark.

Videre rammes Norgesgruppen i Oppland og Hedmark, samt Rema-gruppen i Midt-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere