RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streik kan ramme Forsvaret utenlands

Det var torsdag full uenighet om streiken i Forsvaret vil få konsekvenser for Forsvarets operasjoner i utlandet.

– Streiken vil ikke få noen konsekvenser for Forsvarets operasjoner i ute, sier major Beate Midttun i Forsvarsstaben til NTB.

Fellesforbundet hadde torsdag en annen forståelse av situasjonen.

Major Beate Midttun sier sivilt ansatte har inngått egne avtaler med Forsvaret om at oppdragene skal fullføres og at de ikke kan gå ut i streik før tjenestereisen er avsluttet.

Hun sier det samme gjelder enkeltpersoner som jobber for Forsvaret på kontrakt.

Oppdraget skal etter kontrakten fullføres før de kan reise hjem og streike, sier Midttun.

Operasjoner ute

Fellesforbundet tolker situasjonen annerledes. Forbundet organiserer de vel 1.500 sivilt ansatte som er tatt ut i streik.

– Også Forsvarets operasjoner i utlandet kan bli lammet fordi alle sivilt ansatte som deltar i operasjoner ute, i for eksempel Afghanistan eller Irak, nå reiser hjem, sier informasjonssjef Vidar Grønli i Fellesforbundet til NTB.

Han sier de ansatte som omfattes av streiken ute, er pålagt å sikre utstyr på arbeidsplassen.

– Deretter er de i streik. Da kan de velge om de vil reise hjem eller bli på stedet og tvinne tommeltotter, sier han.

Venter ansvarlighet

Grønli legger til at Forsvaret som arbeidsgiver naturligvis kan søke om dispensasjon, blant annet av hensyn til sikkerheten for personell som ikke streiker. Han sier alle søknader om dispensasjon vil bli vurdert.

Kommandørkaptein Per Høiby i Forsvarsstaben sier til NTB at Forsvaret forventer at Fellesforbundet viser ansvarlighet og ikke lar streiken svekke sikkerheten til kolleger hjemme eller til dem som deltar i operasjoner ute.

– Ikke vedlikehold

Streiken berører alt sivilt personell som har ansvaret for vedlikehold og reparasjoner av fly og militært utstyr ved samtlige militære flystasjoner. Men også flere verksteder er tatt ut i streik. Dermed vil det heller ikke blir utført vedlikeholdsreparasjoner på Forsvarets utstyr, inkludert båter.

– Vi tar ut alt sivilt personell ved flystasjonene i streik fra første dag. Det ligger derfor ikke an til noen opptrapping av streiken i dagene som kommer, sier Grønli til NTB.

Overrasket

Bardufoss Fellesverksted er én av de vel 30 arbeidsplassene som rammes av streiken. Dette fellesverkstedet vedlikeholder kjøretøy, kommunikasjonsutstyr og teknisk materiell fra alle hærens avdelinger i Indre Troms.

Da NTB besøkte verkstedet torsdag, var både ledelse og ansatte overrasket over streiken,

– Det er første gang vi har en konflikt på dette nivået i Forsvaret. Vi er som skolegutter å regne i en streikesituasjon, og må sette kjøreregler for vår avdeling, sier plasstillitsvalgt Oddmar Holmbukt til NTB.

Militære fortsetter

Oberstløytnant Johnny Brattbakk som leder avdelingen, anslår at de streikende utgjør 75 prosent av kapasiteten ved verkstedet. Han insisterer på at de som ikke er i streik skal fortsette å gjøre sine jobber. Han tror det bare er en langvarig streik som vil få store konsekvenser.

I Forsvarsstaben er oppfatningen den samme:

– På kort sikt vil streiken ikke få uhåndterlige konsekvenser for Forsvaret, sier kommandørkaptein Per Høiby i Forsvarsstaben til NTB.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere