RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streikene som kan lamme Norge

Sist oppdatert:
Hoteller, aviser, Vinmonopolet, skoler og restauranter. Alle kan bli rammet av streik innen kort tid. Her får du full oversikt over når det kan bli streik hvor.

Transportstreiken har vart i nesten tre uker, og dagligvarekjeder over hele landet er nå rammet. Streiken kan bli den første i en lang rekke som vil ramme norske forbrukere og næringsliv i månedene fremover.

Det er nemlig fullstappet i avtaleboken til Riksmeglingsmannen.

- I år er det fryktelig mange oppgjør som er meldt til megling i forhold til tidligere år. Det er fullbooket fram til etter pinse, opplyser Riksmeglingsmannens kontor overfor TV 2 Nettavisen.

Avis- og hotellstreik
Listen over meglingsfristene er lang bare for denne uken. Norsk Journalistlag kan ta ut sine medlemmer i streik allerede onsdag morgen. Det samme kan bli tilfelle for ansatte i hotell- og restaurantnæringen.

Hotell- og restaurantarbeiderne fikk løsningsskissen sendt i retur med ettertrykkelig beskjed om at de heller vil streike enn å godta de nye betingelsene. Den første forhandlingsrunden ble gjennomført før påske, og endte med at arbeidsgiversiden sendte ut et løsningsforslag til medlemmene der de selv frarådet aksept.

Tidligere i uken ble det klart at 78,3 prosent av medlemmene stemte ned forslaget i uravstemmingen. Hvis partene ikke kommer til enighet innen midnatt tirsdag, vil de første medlemmene gå ut i streik onsdag morgen.

Brakkematen blir borte
I første omgang vil streiken ramme forpleiningsavdelingen på Aker Stord. Effekten blir at brakkebeboerne ved verftet ikke får mat. I tillegg vil Statoil-anlegget på Kolsnes bli rammet. Hensikten ved å kun ta ut medlemmer tilknyttet de to anleggene, er å skjerme reiselivsnæringen.

- Med dette vil vi gi arbeidsgiverne en siste sjanse til å utnytte meklinga og gi oss et bedre tilbud. Samtidig vet vi at nettopp dette uttaket vil ramme hardt. På hvert av anleggene jobber det 4-500 mann som er vant med at våre medlemmer sørger for at de får tre gode måltider om dagen. Og vi har fått absolutte forsikringer fra de øvrige fagforeningene der at de ikke vil ta imot mat fra verken streikebrytere eller uorganiserte, sier tariffansvarlig Arild Hamre i forbundsstyret.

Streiken vil så bli utvidet ytterligere, slik at hotellene rammes fra lørdag 15. mai, hvis det ikke kommer fram en løsning.

Tomme avishyller fra onsdag
Ola og Kari kan også møte tomme avishyller fra og med onsdag. Kravet fra Norsk Journalistlag har vært å beskytte pensjonsavtalene. Det er meldt plassfratredelse for 2874 journalister i til sammen 84 bedrifter.

Blant avisene som blir tatt ut kan nevnes Aftenposten, VG, Dagbladet, samt de store regionsavisene. Aviser med anstrengt økonomi som Vårt Land, Nationen og Dagsavisen, vil ikke bli tatt ut. Ei heller rammes Kanal 24 – av samme årsak.

TV 2 Nettavisen vil heller ikke bli rammet av en journaliststreik, da bedriften ikke er tilsluttet MBL.

1000 i streik
Også Norsk Grafisk Forbund har meglingsfrist i forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Viskom 12. mai. En streik vil ramme trykkerier fra fredag 14. mai. Den samme fredagen har også Norsk Grafisk Forbund meglingsfrist med PIL.

Handel og Kontor har frist for forhandlingene med NHO om standardoverenskomsten torsdag 13. mai. Handel og Kontor i Norge har meldt plassoppsigelse for 1080 medlemmer i 16 foretak.

203 medlemmer i Linjegods over hele landet, 155 medlemmer i Aker Kværners virksomheter i Stavanger, Verdal, Stord og Lysaker og 158 medlemmer i Gilde Norsk Kjøtt med datterselskaper er blant dem som nå forbereder en mulig streik fra fredag morgen.

Polstreik
Handel og Kontor har samtidig meldt om forhandlingsbrudd med Vinmonopolet. Det kan resultere i den første polstreiken siden 1986. Fristen blir trolig midtveis i juni.

Norsk Transportarbeiderforbund er blant forbundene som står bak transportarbeiderstreiken som rammer grossistlagrene. Fredag 14. mai har transportarbeiderforbundet meglingsfrist med Logistikk og Transportbedriftenes Landsforbund. En eventuell streik vil ramme store deler av godstransporten i Norge.

Over helgen har Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet frist for sitt oppgjør med Næringsmiddelbedriftenes Landsforbund. En streik her vil ramme bryggeriene, og dermed produksjon og utkjøring av brus og øl. Fristen er satt til 18. mai.

Streik i skolene
Litt lenger fram i tid er det knyttet spenning til oppgjøret som innbefatter ansatte i offentlig sektor. Overføring av lærerne til det kommunale lønnssystemet har skapt betydelig splid. Det er ikke fastsatt frist hos Riksmeglingsmannens kontor, men partene har satt 27. mai som dato.

Det er også forhandlingsbrudd i forhandlingene mellom Handel- og Kontor og Coop. Partene opplyser at det er satt en meglingsfrist 7. juni. Hvis det ikke oppnås enighet, kan den siste dagligvarekjedene også bli rammet av grossiststreik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere