RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strid med Datatilsynet om lønnsopplysninger

Organisasjoner for arbeidsgiverne mener Datatilsynet har tolket loven feil ved å tillate at tillitsvalgte kan få innsyn i lønnsopplysninger også for uorganiserte.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har forsøkt å få Justisdepartementet til å overprøve Datatilsynets standpunkt, går det frem av en brevveksling om saken.

Justisdepartementets lovavdeling har avslått oppfordringen fra de to organisasjonene om å vurdere Datatilsynets tolkning av personopplysningslovens paragraf 8 f, som er den omstridte lovbestemmelsen i en strid der også LO har vært involvert.

Justisdepartementet påpeker at det er Datatilsynet som fører tilsyn med brudd på personopplysningsloven.

- Det vil være prinsipielt uheldig dersom Lovavdelingen avsier uttalelser om anvendelsen av loven i enkeltsaker på en måte som griper inn i tilsynets saksfelt. Vår uttalelse ville dessuten kunne være misvisende dersom tilsynsmyndighetene har et annet syn på lovanvendelsen, skriver Justisdepartementet i et brev til HSH.

Datatilsynet har nylig i brev til NHO og HSH avvist kritikken fra de to organisasjonene, som vil sette personvern foran fagforeningenes interesse av å få utlevert lønnsopplysninger i forkant av lønnsforhandlinger.

Datatilsynet gjør oppmerksom på at organisasjonene kan få overprøvd Datatilsynets vurdering "dersom en sak om dette settes på spissen ved at arbeidsgiver nekter å utlevere opplysningene til de tillitsvalgte".

- Da kan arbeidstagerorganisasjonen eventuelt klage saken inn for Datatilsynet. Datatilsynets vedtak i saken kan så eventuelt klages inn for Personvernnemnda, heter det i brevet.

Foreløpig er saken ikke satt på spissen på denne måten, opplyser direktør Kim Nordlie i HSH til NTB.

Men Nordlie har i et brev til Justisdepartementets lovavdeling bedt om at saken blir vurdert i forbindelse med etterkontrollen av personopplysningsloven i 2005.

Bakgrunnen for striden mellom Datatilsynet og arbeidsgiverorganisasjonene er at Datatilsynet i 2001 avgjorde at arbeidsgivere ikke kunne utlevere lønnsopplysninger til tillitsvalgte uten at det forelå samtykke fra arbeidstager.

LO protesterte mot denne lovtolkningen, og argumenterte blant annet med at tilgang på lønnsopplysninger om samtlige ansatte er nødvendig for å kontrollere at avtaler overholdes.

LOs argumenter førte til at Datatilsynet endret standpunkt, og dermed pådro seg negative reaksjoner fra NHO og HSH.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere