RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømprisen seksdoblet på et døgn

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
8,20 kroner per kilowatt nord for Dovre.

Fra klokken 7 til 10 fredag må strømkunder i Midt- og Nord-Norge betale over 1000 euro/MWh for kraft i spotmarkedet. Det gir en kilowattpris på 8,2 kroner i morgentimene, noe som er 30 ganger mer enn normalt, skriver Dagens Næringsliv.

Med så høye strømpriser ville en normalhusholdning i de nordligste landsdelene få en strømregning på 4000 kroner i måneden - eller 48.000 kroner i året.

- Ekstreme priser
Sprengkulden som herjer over hele landet, kombinert med lite nedbør og rekordhøyt forbruk får skylden for de skyhøye prisene. I tillegg er områdene nord for Dovre tett knyttet til det svenske og finske kraftmarkedet, hvor det nå må settes inn reservekraft.

- I Nord-Norge er det ekstreme priser, sier krafthandelssjef Sigvald Maldal i kraftprodusenten Lyse i Rogaland til avisen.

Vil holde seg høy
Men selv om kuldebølgen trolig snart er på retur, vil strømprisene holde seg høye utover våren.

- Basert på dagens situasjon, vil strømprisen utover våren bli betydelig høyere enn det man trodde for en måned siden, sier analytiker Gaute Myklebust i Troms Kraft Marked til avisen.

Han tror ikke prisøkningen for sluttbrukerne vil bli så høy som 30 prosent, fordi både nettleie og andre avgifter er faste.

Han påpeker overfor avisen at få privatkunder har en avtale som går direkte mot spotprisen, og at det dermed er kraftselskapet som vil tape mest på prishoppene.

Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere