RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømprisen stiger til vinternivå

(NTB-arkivfoto: Gorm Kallestad)
Sist oppdatert:
Strømprisene skal normalt holde seg lave på sommeren. Men ikke i år. Prisen har ikke vært høyere siden sist vinter. Ekspertene venter samtidig ytterligere prishopp.

Selv om sommersola skinner og temperaturene er høye, må du og jeg betale i dyre dommer for kilowattimene.

Tall fra Konkurransetilsynet viser at den gjennomsnittlige kraftprisen blant landets strømleverandører ligger på sitt høyeste nivå siden februar. I snitt må du betale 32,15 øre per kilowattime. Det er priser du normalt kun vil se på vinterstid.

Historisk høye priser
Årsaken til de høye prisene ligger i kraftmarkedet, hvor den såkalte spotprisen har holdt seg på historisk høye nivåer gjennom hele sommeren. Den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool registrerte i år den høyeste månedsprisen for juli noen sinne.

- Historisk sett er det høyt, og det er uvanlig. Men samtidig har det sin naturlige forklaring. Sannsynligheten for at vannmagasinene fylles helt opp før det fryser er liten, dermed kan kraftprodusentene holde igjen slik at verdien av vannet stiger, og vi ender opp med vinterpriser hele året, sier direktør i Nord Pool, Torger Lien, til TV 2 Nettavisen.

Snittprisen for kraft levert som spot i juli endte på 25,33 øre per kilowattime. I fjor på samme tid lå prisen på 22,83 øre. Det til tross for at fyllingsgraden i vannmagasinene har vært høyere i år enn i fjor.

Venter høyere priser
Lien sier at tørrvær og høyere priser på kullkraft i Europa bidrar til prisøkningen i markedet.

Men prisoppgangen stopper ikke med høye sommerpriser. Basert på markedet for kraft frem i tiden vil trolig prisene fortsette oppgangen ut over høsten og inn i vinteren.

- Jeg vil ikke gjette på prisutviklingen. Men terminmarkedet reflekterer markedets beste gjetning, og der prises det inn en oppgang til rundt 30 øre kilowattimen fram mot vinteren, sier Lien.

Satt opp prisen denne uken
Flere av de landsdekkende strømleverandørene har varslet prishopp de siste ukene. JotunKraft oppjusterte sin pris fra 32,9 til 35,4 øre per kilowattime mandag.

- Våre priser er satt ut fra prisene i kraftmarkedet, og de har vært økende den siste tiden. Når det du kjøper inn stiger i pris, er det naturlig at man må ta seg bedre betalt også, sier markedssjef Inger Kristiansen i JotunKraft til TV 2 Nettavisen.

JotunKraft sorterer nå som landets dyreste strømleverandør. Kristiansen tror ikke prisene vil falle med det første.

- Det er ikke noen umiddelbar lysning i sikte. Terminprisene i markedet tyder på fortsatt høye priser, sier hun.

Faktisk venter markedet at prisene vil stige fra dagens nivå rundt 27 øre kilowattimen til en pris rundt 32 øre i desember. Vinterkontrakter for perioden fra januar til april omsettes for i overkant av 30 øre.

- Kan være overpriset
Analytikere mener imidlertid at terminmarkedet kan være en smule overpriset ut fra risikoen for knapphet i vannmagasinene.

- Jeg tror forventningene er litt overpriset. Frykt for en tørr høst gjør at markedet ligger litt høyt nå. Blir været som normalt, venter vi en nedjustering, sier en analytiker i markedet til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere