RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Strømprisene stuper i solen

Foto: MAGNE TURØY (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
Og nå varsles det priskrig på strøm.

Ikke siden 2007 har strømmen vært så billig som nå. Gjennomsnittlig pris på den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot var i første kvartal 29 øre per kilowattime (kWh), mot 52 øre samme periode i fjor.

– Vi har tre år bak oss med mindre nedbør enn normalt. Det var mye regn i vinter, og prisene nå ligger på et veldig mye lavere nivå enn i fjor, sier John Brottemsmo, markedaanalytiker i Bergen Energi til BA.no.

Nå ligger strømmen på kraftbørsen på 32 øre per kilowattime (kWh).

– Denne uken forventer vi at strømprisene faller ytterligere. Muligens vil de komme ned mot 25 øre per kilowattime.

Kald vinter
Brottemsmo sier det har vært uvanlig kaldt i april og mai, slik at snøen i fjellet fortsatt er der.

– Når temperaturen stiger slik som nå, smelter snøen slik at vannmagasinene fylles opp.

– Hvor lenge vil strømprisene holde seg lave?

– Det avhenger veldig av været. De årene hvor vi har lite vann får, vi høye priser slik vi har hatt de to siste årene. Jeg tror det er nok vann i magasinene til at strømprisene vil holde seg lave ut sommeren.

Han tror strømkundene vil se en priskrig.

– Flere kommer nok også til å tilby fastpriskontrakter, tror markedsanalytikeren, Vår generelle anbefaling er at de som har en økonomi som ikke tåler svingninger, bør vurdere å binde prisen. Men generelt lønner det seg å ligge i spotprismarkedet, anbefaler Brottemsmo.

2000 kroner
Og når strømmen blir billigere, betyr det sparte utgifter for norske familier.

En vanlig familie vil spare rundt 2000 kroner i året på de lave prisene. Også i høst og i vinter har prisene til tider ligget på det som da var laveste nivået på fem år, og Energi Norge tror trenden vil fortsette godt inn i 2012.

Det tror også salgssjef Ole Angellsen i BE Kraftsalg AS i Bodø, som i mars og april solgte boligstrøm til under 30 øre per kWh.

– Årsaken til dette er store nedbørsmengder, og høy temperatur sørpå i mars. Dermed holder fyllingsgraden seg stabil i magasinene, noe som selvfølgelig gir seg utslag på prisene, sier Angellsen.

Priskrig
Han tror det ligger an til en liten priskrig mellom kraftleverandørene i sommer dersom værforholdene holder seg noenlunde normale.

– Vi skal få en ekstremt tørr sommer for at prisene skal stige, og det vil neppe skje, mener Angelsen.Over sommeren. I mars og april i fjor leverte Bodø Energi strøm til henholdsvis 56,9 og 49,9 øre per kWh.

Prisene for mai og juni lå omtrent på samme nivå, og med prisnedgangen som det nå ligger an til beregner Angelsen en rimelig bra besparelse for kundene lokalt.

– Det blir nok rundt 300 kroner billigere per måned for en normalhusstand, som ligger på et forbruk på rundt 20.000 kWh per år. Det betyr selvsagt litt for familieøkonomien, sier Angellsen.

Lave priser
Og han får støtte i spådommen hos Energi Norge, som mener at strømkundene kan glede seg over lave priser helt fram til sommeren, slik prisbildet nå ser ut på kraftbørsen.

Framtidsprisene for andre kvartal ligger i underkant av 29 øre per kWh, noe som er det laveste nivået på fem år sammenlignet med reelle historiske priser. Hovedårsaken til dette er at fyllingsgraden i norske vannmagasin nå er nå på 48,7 prosent. Det er 12,4 prosent mer enn snittet for perioden 1990–2011.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere