RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)

Stryk til Norges WTO-innsats

Sist oppdatert:
Offisielt har den norske regjeringen beklaget at WTO-forhandlingene gikk i vasken. Men hva mener man i utlandet om den norske forhandlingsposisjonen?

(NA24-KOMMENTAR): For en drøy uke siden ble det klart at man ikke klarer å komme frem til en ny handelsavtale i regi av verdens handelsorganisasjon WTO.

Hovedproblemet i forhandlingene var de rike landenes omfattende beskyttelse av eget landbruk, i form av subsidier og tollmurer.

At landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen, med bakgrunn fra Bondelaget, i sitt stille sinn jubler over sammenbruddet, kan det neppe være tvil om.

Later som han beklager
Men utenriksminister Jonas Gahr Støre har i det minste utad vært nødt til å felle noen tårer. Tross alt er Norge en av verdens mest eksportdrevne økonomier, og det ser ikke pent ut hvis man lar samhold i regjeringen gå foran internasjonalt samkvem.

- I den alvorlige internasjonale situasjonen vi nå står oppe i er det ekstra beklagelig at verdens ledende handelsaktører ikke greier å samle seg om en ny WTO-avtale. Vi kan ikke slå oss til ro med dette. Norge vil derfor arbeide aktivt for at forhandlingene skal komme i gang igjen, sa han i en pressemelding.

Her i Norge har det vært diskusjon om Norges rolle i forhandlingene, men ute i verden har fokus primært vært på USA og EU. Spesielt har USA fått mye av skylden for forhandlingenes sammenbrudd.

Betyr det at Norge spilte en rolle som samsvarer med Gahr Støres angivelige håp om en ny WTO-avtale?

To danske økonomer, Kim Lind fra Fødevareøkonomisk Institut og Christian Bjørnskov fra Handelshøjskolen i Aarhus, har rangert en rekke lands forhandlingsposisjoner i WTO i forhold til liberaliseringsvilje på det omstridte landbruksområdet.

Danskenes hovedanliggende er at EU i større grad enn USA var bremseklossen i forhold til å få til en avtale.

Norge på bunn
Men Norge er også med i rangeringen. Og vi kommer absolutt sist, med en score på 33 poeng av 100, hvor 0 står for et land som på alle måter vil lukke sine markeder og støtte eget landbruk, mens 100 er et land som vil avskaffe alle former for støtte og handelsbarrierer.

Høyest scorer Colombia med 80 poeng. Men som de to danskene påpeker: Verken Norge eller Colombia var spesielt sentrale i forhandlingene. Av de viktigere aktørene får Brasil 74 poeng, USA 72, Canada 68 og India 62 poeng – som også er gjennomsnittet for alle WTO-landene.

EU kommer helt nede på 42 poeng – bare slått av kongen over alle proteksjonister: Norge.

Jonas Gahr Støre kan slutte å late som om han jobbet for en WTO-avtale. Den må han lenger ut på landet med.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere