RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Styrer ser ikke personalverdier

Norske styrer diskuterer sjelden de menneskelige ressursene i virksomhetene. Dette til tross for at de ansattes prestasjoner er direkte knyttet til lønnsomheten i selskapene de jobber i.

Det viser en stor undersøkelse gjennomført av medlemsforeningen HR Norge. I undersøkelsen sier 400 ansvarlige for «human relations» i norske bedrifter at styrene ikke tar de menneskelige ressursene på alvor.

Ifølge undersøkelsen anses personalressurser som viktigere i andre land enn Norge. Globalt har 67 prosent av virksomhetene personalansvarlige i ledergruppa. I Sverige gjelder det 80 prosent, mens det bare er 62 prosent i Norge.

HR Norge mener Norge, som et høykostnads- og høykompetanseland, er mer avhengig av de menneskelige ressursene enn de fleste andre land.

- Siden vi kan påvise en direkte link mellom HR og tallene på bunnlinja, er det merkelig at styrene ikke er mer opptatt av det, sier Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.

Han er ikke i tvil om at dette skyldes at styremedlemmene ikke fokuserer nok på koblingen.

- De har ikke nok fokus på noe av det viktigste for å skape verdier i et selskap. Det er nemlig innsatsen til hver enkelt ansatt som til syvende og sist gir utslag på bunnlinja. HR handler om å få folk til å prestere, sier han.

Bolstad mener forskjell i måten man snakker om personalressurser og økonomi på gjør at styrene ofte neglisjerer denne ressursen.

- HR-spørsmål omtales med et annet språk enn stammespråket økonomene i styrene bruker. Satt på spissen er HR-språket litt prosaisk, mens styrespråket er mer preget av økonomitermer. Dette er først og fremst en utfordring for dem som arbeider innen HR, som ville tjent på å legge fram styringsdata i økonomiske termer, sier Bolstad

Morten Huse, styreekspert og professor ved Handelshøyskolen BI, har i sin forskning gjort liknende funn, som bekrefter Bolstads teorier.

- Tall og vurdering av resultater er det styrene er opptatt av, og de forholder seg stort sett til det ledelsen presenterer. HR kan være vanskelig å beskrive med tall, sier Huse.

BI-professoren ser også en endring i styrenes atferd.

- Styrene arbeider mer og mer ut fra det vi kaller et «shareholder value»-perspektiv, altså eiernes interesser. Kortsiktige eiere er ikke interessert i annet enn kvartalsvise resultater, altså ikke HR, sier Huse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere