RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Superspurt reddet børsdagen

Sist oppdatert:
Oslo Børs slet tungt i formiddagstimene, men hyggelige nøkkeltall fra USA og en formidabel sluttspurt av DnB NOR sørget for å redde stumpene.

Investorene i Oslo gikk glipp av utviklingen på børsene i USA og Europa i går ettermiddag. Effekten av Saddam-arrestasjonen var blåst bort i løpet av to-tre timer på New York-børsen, og stemningsskiftet bredte seg fort til de andre store børsene.

Oslo Børs fikk dermed en skikkelig kalddusj da handelen startet klokka ti tirsdag formiddag. På det meste var hovedindeksen godt over 1 prosent ned.

Klokka 14.30 begynte det å lysne. Tall fra amerikanske myndigheter viser at underskuddet på driftsbalansen overfor utlandet var noe lavere enn ventet i andre kvartal. Samtidig tikket det inn hyggelige tall for industriproduksjonen og boligbyggingen, og hovedindeksen krøp sakte men sikkert oppover.

Oppgraderer DnB NOR

Storbanken DnB NOR ble en av gårsdagens vinnere på Oslo Børs. Tirsdag kom tilbakeslaget, og aksjen var på det meste cirka 2 prosent ned. Så kom meldingen fra kredittratingbyrået S&P om at utsiktene for DnB NOR er oppgradert fra "stabile" til "positive".

Det førte til stor aktivitet på kjøpersida, og kursen bykset oppover. Aksjen endte til slutt opp 0,2 prosen til 45,30 kroner, som er ny rekord for året.

"Ratingtiltakene og revideringene av utsiktene (..) reflekterer S& P's syn o m at bankene i de fire nordiske landene er sunne," heter det i meldingen fra byrået.

FAST og fin

It-sektoren gjorde det knallgodt i går, men måtte tåle juling i dag. It-indeksen endte til slutt 0,7 prosent ned.

Søkemotorselskapet FAST hører imidlertid med blant unntakene, og kursoppgangen fortsetter. Tirsdag endte kursen 0,8 prosent opp til 13,10 kroner, som er ny rekord for året.

FAST har vært en eventyrlig investering for aksjonærene de siste månedene. Kursen er doblet siden i mai. I forhold til kursnivået for nøyaktig ett år siden, nærmer FAST seg en firedobling.

Børsverdien er nå oppe i 3,3 milliarder kroner, og det gjør FAST til et av de tyngste teknologiselskapene på Oslo Børs. Til sammenlikning har konsulentkjempen Ementor en børsverdi på 1,25 milliarder.

Steg 38 prosent

Nutri Pharma skapte litt opstuss i morgentimene etter en kursoppgang på over ti prosent. Oslo Børs stanset handelen for å undersøke kursutviklingen, men fant ingen ting, og pausen ble opphevet klokka 10.40.

Kurskaget fortsatte ut over dagen, og aksjekursen endte formidable 38,2 prosent opp uten at det var kommet nyheter fra selskapet.

Nutri Pharma har stort sett ligget over 3 kroner i hele høst, men selskapet fikk seg en skikkelig nesestyver sist fredag, da kursen falt fra 3,50 til 1 krone.

Blant taperne finner vi Telenor og Norske Skog, som endte henholdsvis 1,4 og 2,7 prosent ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere