RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Surt valutasjokk på sprit og flesk

Krona svekker seg, samtidig går svenske kroner motsatt vei. Store utslag i valutakursen den siste tiden har gjort det vesentlig dyrere å handle over grensa.

I januar kostet 100 svenske kroner 79 norske. I dag må du ut med nær 93 kroner for å kjøpe deg en svensk hundrelapp.

Svenskekrona har utviklet seg sterkt de siste ukene, og ligger nå på sitt høyeste nivå mot norske kroner siden tidlig i 2001.

Opptur for svenske kroner
- Svenske kroner styrker seg internasjonalt. Det har den gjort helt siden avstemmingen om pengeunionen. Årsaken er tro på at Sverige nå vil ha en høyere rente enn hva de ville ha hatt hvis de gikk inn i unionen. Samtidig går svensk økonomi godt for dagen, sier valutaanalytiker i DnB Markets, Jon Tørklep, til TV 2 Nettavisen.

Torsdag ettermiddag var svenskekrona nær 0,93 norske. Samlet har den krona svekket seg med over 17 prosent hittil i år mot sin svenske kollega. Det svir på pungen for de som legger handleturen over grensa.

- Går rett på rabatten
- De svenske prisene beveger seg ikke etter svingningene i valutakursen. Så dette går rett på rabatten for grensehandlerne, sier Tørklep.

Valutautsalget har imidlertid ennå til gode å forplante seg i handlevanene. Tall fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) viser at folk flest ikke bryr seg om vekslingskursen når de planlegger tur over grensa.

- Det er ingen ting som tyder på at veksten i grensehandelen er i ferd med å avta. Isolert sett burde en vesentlig svekkelse for den norske krona gjøre det mindre attraktivt å handle i Sverige. Men prisforskjellene er såpass store i utgangspunktet at det ikke gir utslag, sier informasjonssjef i HSH, Jarle Hammerstad, til TV 2 Nettavisen.

Må få billigere kjøtt og alkohol
Samlet venter HSH at nordmenn vil legge igjen 9 milliarder kroner i Sverige gjennom 2003. Det innebærer en vekst på mellom 12 til 14 prosent fra fjoråret.

- Det eneste som nytter for å bremse opp denne utviklingen er kraftige prisnedsettelser eller avgiftslettelser på kjøtt og alkohol. Det har dannet seg et handlemønster, som nå synes å være etablert på et høyt nivå. Folk flest oppfatter prisforskjellene som varige, mens valutaforskjellen varierer, sier Hammerstad.

Spår fall for svenskekrona
DnB Markets venter at svenskekrona vil kunne korrigere seg svakere over de neste månedene, men utelukker heller ikke at kursen går motsatt vei.

- Det er svært vanskelig å spå valutakursene. Det er mulig at trenden vil fortsette på kort sikt, slik at forskjellen mellom svenske og norske kroner innskrenkes ytterligere. 12 måneder fram i tid tror vi imidlertid at den svenske krona skal falle ned mot 0,90 norske, sier Tørklep.

Følg utviklingen på TV 2 Nettavisens valutasider

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere